Tuotteiden sisällöissä suuriakin eroja: "Nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan" – kuinka tarkkaan luet elintarvikkeiden pakkausmerkinnät?

kaupassa
Vertailetko sinä ruokien hedelmä- ja marjapitoisuuksia? Shutterstock

Elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen tulee olla selkeitä, eivätkä ne saa johtaa kuluttajaa harhaan.

Joskus elintarvikkeiden pakkausten kylkiä voi olla ihan hyvä idea tutkailla hiukan tarkemmin, sillä tuotteiden sisällössä voi olla suuriakin eroja. Hedelmä- ja marjajogurteissa voi olla esimerkiksi kymmenen prosenttia itse hedelmää tai marjaa, mutta pahimmassa tapauksessa vain yksi prosentti.

Mutta johtaako se kuluttajaa harhaan?

Miksi mansikkajogurttia, jossa on vain yksi prosentti mansikkaa saa kutsua mansikkajogurtiksi? MTV:n Makuja-sivusto kysyi Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehdolta.

– Käytäntöhän on se, että mikäli elintarvikkeen nimessä korostetaan jotakin tiettyä ainesosaa, niin sen määrä tulee ilmoittaa kuluttajalle. Erikseen on sitten tällainen mansikanmakuinen tai muu vastaava, joka ilmaisee makua, sellaisissa tapauksissa määrää ei tarvitse ilmoittaa, Lehto kertoo.

Mitään erillistä raja-arvoa ei olla asetettu siihen, milloin tuotetta saa kutsua tietyllä nimellä.

– On niin paljon erityyppisiä tuotteita markkinoilla, joten olisi aika mahdoton määrittää sitä tiettyä määrää lainsäädännöllisesti. Se rajoittaisi myös tuotekehitystä.

– Elintarvikkeen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan. Aine, jota elintarvikkeen nimessä korostetaan, kuvaa tuotteen ominaisuutta ja luonnetta. Sillä on merkittävä tehtävä silloin tuotteessa, Lehto painottaa.

Tuotteiden vertailu helpottuu

Ainesosan, kuten mansikan määrä, tulee ilmoittaa tuotteessa painoprosentteina eli paljonko lopputuotteesta on itse ainesosaa.

Määrän ilmoittaminen on Lehdon mukaan tärkeää, jotta kuluttaja näkee, paljonko ainesosaa lopulta on tuotteessa ja voi näin ollen vertailla erilaisia vaihtoehtoja.

Lehto kertoo, että ainesosan määristä on tullut vain hyvin vähän valituksia kuluttajilta. Tuotekehityksen myötä tilanne on mennyt entistä parempaan suuntaan.

– On tuotteita, joissa ei ole on perinteisesti käytetty marjaa tai hedelmää, esimerkiksi virvoitusjuomissa tai makeisissa. Niissä on aiemmin käytetty aromeita maun saamiseksi, mutta nykyään tuotekehityksen myötä käytetään enemmän esimerkiksi myös hedelmämehuja tai muuta vastaavaa, Lehto kertoo.

Eviran sivuilla kerrotaan, että ainesosa tulee myös ilmoittaa tuotteessa silloin, kun ainesosa yhdistetään elintarvikkeen nimeen ja ainesosa on elintarvikkeessa olennainen ja erottaa sen muista tuotteista, joiksi elintarviketta nimen tai ulkonäön vuoksi voisi muutoin luulla.

Tällöin esimerkiksi siis Janssonin kiusauksesta tulee ilmoittaa kalan määrä ja majoneesista öljyn tai ryynimakkarasta lihan määrä.

***

6:36

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja