Ilmastokeskustelun buustaama keskustelu lihansyönnistä on vellonut valta- ja sosiaalisessa mediassa nyt vuoden ylikierroksilla. Kirjoitin jo reilu vuosi sitten siitä, miten aihe tyhmentää ihmisiä, tai nostaa esiin heidän typerimmät ajattelumallit. Joukossa tyhmyys tiivistyy ja luen uskomattomia kommentteja liki päivittäin uutisvirrassani ja myös Sivumaun Facebook-sivulla.
Viime viikot olen hämmästellyt keskustelun kääntymistä tuottajiin. Vaikka aihe keikkuu sivulla lähes päivittäin ja herättää valtavasti keskustelua (kiitos siitä), olen nähnyt vain muutaman tuottajia kritisoivan kommentin. Se ei tietenkään tarkoita, etteikö heitä syyllistettäisi foorumeilla, joita en seuraa, mutta aistin ilmapiirissä silti enemmän syvää syyllistymistä.
Tuore kohu nousi Jenni Haukion pokatessa Kiitos eläimiltä -palkinnon tunnustuksena eläinten hyväksi tekemästään työstä. Palkintopuheessaan hän sanoi mm. näin:
”Suomessa kuolee vuosittain yli 70 miljoonaa tuotantoeläintä. Jokainen niistä olisi halunnut elää. Viime kädessä näiden eläinten kohtalon – sen, millaisissa olosuhteissa nämä yksilöt ainutkertaisen elämänsä viettävät – ratkaisevat kuluttajat, siis meistä jokainen.” 
Suomen virallinen populistiloukkaantuja, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin tulkitsi tämän hyökkäykseksi tuottajia kohtaan ja tuottajat nyökyttelivät. 1127 ”maaseudun ammateissa ja elämäntehtävässä toimivaa ihmistä” kirjoitti Haukiolle kirjeen, jossa toruivat kannanottoa.

