Mainos
Mainos

Muututaan, ei syyllistetä eikä syyllistytä

Turhaudun ilmastokeskusteluun päivä päivältä enemmän. Joudun tsemppaamaan itseäni, että näkisin siinä vielä valoa. Pessimismi on luonteelleni poikkeuksellista enkä halua vajota siihen nytkään. Kun lukee päivittäin lukuisia eri tavoin typeriä kommentteja, täytyy alituiseen muistuttaa itseään, että suurin osa suomalaisista ei ajattele kommentoijien tavoin. En ahdistu ilmastosta, mutta ihmisten kanssa on haasteita.

Facebookin kommenttiosiot suurten medioiden julkaisemissa ilmastojutuissa ovat surullista luettavaa. Asiaa helpotti, kun huomasin suurella osalla kommentoijia Top fan -lätkän nimensä vieressä. Se tarkoittaa median aktiivisimmin kommentoivaa porukkaa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että some-keskustelua vetää pitkälti pieni, mutta äänekäs joukko vääristäen kokonaiskuvaa. Ne paljon puhutut tolkun ihmiset pysyttelevät tässäkin aiheessa hiljaa. Siinäkin on tolkkunsa, koska öyhöttäjiä ei saa järkipuheella hiljentymään.

On olennaista ymmärtää, että suuri valtaosa suomalaisista suhtautuu ilmastonmuutokseen järkevästi. Vuosi sitten (ennen IPCC-raporttia) Energiateollisuuden teettämä Suomalaisten energia-asenteet 2018 -raportti kertoo todellisuudesta somehäröilyn takana.

Kysymys: Ilmastonmuutos on todellinen ja äärimmäisen vakava uhka, jonka torjuntaan koko maailman tulisi ryhtyä välittömästi ja kaikin mahdollisin keinoin.

Vastaukset: Täysin samaa mieltä 62 %, jokseenkin samaa mieltä 25 %, jokseenkin tai täysin eri mieltä 6 %. Eli 87 % on väitteen kanssa vähintään jossain määrin samaa mieltä ja vain tuo 6 % hangoittelee todellisuutta vastaan. Kantsii pitää mielessä somen syövereissä.

Ilmastokeskustelussa ärsyttää eniten se, että kun puhutaan yksilön valintojen aiheuttamista päästöistä, se tulkitaan AINA syyllistämiseksi. Ihmiset rakastavat nykyisin mielensä pahoittamista ja syyllistymistä ja se tekee monen aiheen järkevistä keskusteluista mahdotonta. Jos sanon, että suomalaiset kuluttavat liikaa lihaa, 81 kg vuodessa ja 220 g päivässä, saan heti kuulla, että määrässä on luut ja hävikki mukana. Ilmastoa se ei lohduta.

Jos puhun brassilihan vaikutuksista, vetäydytään bunkkeriin mutisemaan omasta kotimaisen lihan suosimisesta. Aina löytyy syy torjua itsetutkiskelu. Eikä kyse ole tippaakaan syyllistämisestä. Haluan, että ihmiset tiedostavat ja ymmärtävät ison kuvan sekä omat kulutustottumuksensa. Meillä jokaisella on pitkä syntilista ilmaston suhteen. Ei siinä tarvitse silti velloa. Muutos lähtee ymmärtämisestä.

Viime viikolla somessa synnytti raivoa keskustelu lasten aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. Keskustelu vedettiin välittömästi ääripäähän ja tulkittiin ihmisvihaksi ja lapsettomien katkeraksi huuteluksi. Varsin neutraalit kommenttini provosoivat pari tyyppiä asiattomuuksiin ja taas piti heivata heidät pois seuraajista. Ihmiset prkl. Se oli kokonaiskuvasta puhumista sen ymmärtämiseksi. Voisko tunnepurkauksia edes yrittää hillitä nykymaailmassa?

Me olemme jokainen olleet lapsia ja aiheuttaneet täällä pohjoisessa läpi elämämme varsin suurta hiilijalanjälkeä. En silti pyydä olemassaoloani anteeksi enkä syytä vanhempiani. Mutta ymmärrän, mitä päästöjä kaiken aikaa aiheutan. Jos alan velloa sen suhteen syyllisyydessä, on peli pelattu. Maailma ympärillä muuttuu, samoin asenneilmasto ja omatkin näkökulmani asioihin. En tee rajuja muutoksia elämässäni, mutta huomaan toimivani alitajuisesti koko ajan ihan hitusen vastuullisemmin. Syksylle on liian edullinen lomalento ostettuna, joten parantamisen varaa löytyy vielä paljon hedonismin ja vastuullisuuden yhteiselossa.

Kun törmäät ilmastokeskusteluissa öyhöttäjiin, muista heidän edustavan vain marginaalia. Järkevä suhtautuminen maailman suurimpaan ongelmaan on valtavirtaa. Ahdistua ei tarvitse, vaan ottaa katse eteenpäin. Muutoksia tarvitaan ja valinnanvaraa on tarjolla enemmän kuin koskaan.

Ja miksi elintapasi ei ole kenties niin kestävällä pohjalla kuin kuvittelet

PPS. Keskustelu käydään Sivumaun Facebook-sivulla.

Pysyt parhaiten kärryillä uusista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa(myös Stories) ja Twitterissä. Muistutan, että poistan jokaisen ilmastoskeptisen tai muuten asiattoman kommentin.


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja