Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tuontimarjoista ja -hedelmistä löytynyt listeriabakteeria – Tulli varoittaa: ”Pelkkä vedellä huuhtelu ei listeriaa poista”

Pakastemarjat ja -hedelmät tulisi kuumentaa ennen käyttöä listeriavaaran vuoksi.
Pakastemarjat ja -hedelmät tulisi kuumentaa ennen käyttöä listeriavaaran vuoksi. Shutterstock
Julkaistu 22.03.2019 10:01

MTV LIFESTYLE

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa vuonna 2018 pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä löydettiin listeriabakteeria.

Tullilaboratorio havaitsi vuonna 2018 ensimmäistä kertaa listeriabakteeria pakastetuissa hedelmissä. Tullilaboratorio tutki 78 pakastehedelmäerää, joissa kahdeksassa tehtiin listeriahavainto, mutta ei raja-arvon ylittäviä pitoisuuksia.

Koska raja-arvot eivät ylittyneet, Tulli ei asettanut pakastettujen hedelmien maahantuonnille tai markkinoille saattamiselle kieltoa. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Suomalaisten tietoisuuden lisääminen tärkeää

Pakastevihanneksissa Tullilaboratorio havaitsi listeriabakteeria 18 tuote-erässä, kun tutkittuja eriä oli 80. Pitoisuudet jäivät kuitenkin alle EU-mikrobikriteerisasetuksessa annetun enimmäismäärän.

‒ Viime vuoden havainnot vahvistavat listeriatutkimusten tarpeellisuutta. Ennaltaehkäisy ja toisaalta suomalaisten tietoisuuden lisääminen listariasta on tärkeää. Listeria häviää tuotteista kuumennettaessa, joten pelkkä vedellä huuhtelu ei listeriaa poista, kertoo mikrobiologi Elina Vatunen Tullilaboratoriosta.

LUE MYÖS: Kaupan kaneleissa hurjia eroja – Kuluttajan testissä paljastui hurja yllätys: Lidlin mausteessa lähes 2 prosenttia hiekkaa!

Listeria monocytogenes –bakteeri on yleinen maabakteeri ja sitä voi esiintyä vihanneksissa, maidossa, kalassa ja muissa kuumentamattomissa elintarvikkeissa. Listeria sairastuttaa erityisesti vanhuksia ja raskaana olevia sekä ihmisiä, joiden vastustuskyky on alentunut. Riskiryhmään kuuluvien suositellaan syövän pakastevihanneksia ja -marjoja vain kuumennettuina.

Salmonellaa puolestaan on todettu muun muassa kuivatuista mausteista ja tuoreista aasialaisista kasviksista, joten bakteerin löytyminen pakastetusta hedelmäseoksesta ei ollut tavallinen löydös Tullilaboratoriossa. Kyseinen smoothie-hedelmäsekoitus oli tuotu Suomeen Belgiasta.

Lähde: Tulli

Lisää aiheesta:

Dubai-suklaasta löytynyt syöpää aiheuttavia ainesosia EuroopassaRuokavirasto: Syö näitä pähkinöitä korkeintaan kolme päivässä – lapsilla vielä tiukemmat rajatTulli tutki Kinder-suklaatuotteita – salmonellaa ei löytynytTulli tutki ulkomaisten vegetuotteiden turvallisuutta: Joissain jopa listeriaaSuomen tulli teki kauppoihin menossa olevista appelsiineista jälleen ikävän löydöksenSuomen tulli teki ikävän löydöksen – suosikkimausteesta löytyi yhteensä 20 eri torjunta-ainejäämää: "Varsin poikkeuksellista"
MakujaTulliRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 13.8.18:00
    Viiden jälkeen

    Kari Aihiselta yllättävä vinkki – tekisitkö itse näin pastallesi?

  • 11.6.16:26
    Politiikka

    MT:n tiedot: Vahvat viinit eivät tule ruokakauppoihin tämän hallituksen aikana

  • 31.5.09:44
    Olut

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

  • 11.5.08:01
    Huomenta Suomi

    Helsingin paraatipaikalla on 50-vuotias torikahvila – hittituote hurmaa yksinkertaisuudellaan: "Kanelia, sokeria, voita"

  • 27.1.20:37
    Ruoka

    Ranska voitti Bocuse d’Orin – näin kävi Suomelle