Kaupan kaneleissa hurjia eroja – Kuluttajan testissä paljastui hurja yllätys: Lidlin mausteessa lähes 2 prosenttia hiekkaa!

kaneli
Kuluttaja testasi kahdeksan kaupassa myytävää kanelia. Shutterstock

Kaneli tuoksuu jouluna niin pipareissa, glögissä kuin riisipuuron päällä, mutta joulun alla kannattaa kuitenkin muistaa, että tätä jouluista maustetta ei saa nauttia liikaa – kaneli sisältää nimittäin maksalle myrkyllistä kumariinia. 

Kuluttaja-lehti testasi laboratoriossaan kahdeksan kanelin koostumuksia selvittääkseen, kuinka paljon kaupan kaneleissa on kumariinia ja muita myrkkyjä. Vaikka testit eivät paljastaneet syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä tai homemyrkkyä, kumariinipitoisuuksissa paljastui jopa kymmenkertaisia eroja.

Eviran mukaan kumariinin turvallinen päiväsaanti on 1 milligramma jokaista 10:tä painokiloa kohti. 60-kiloisen aikuisen tulisi siis saada kumariinia korkeintaan 6 milligrammaa päivässä, 15-kiloiselle lapselle raja on 1,5.

Kuluttaja testasi seuraavat kanelit: Golden Star, K Menu, Kania, Meira, Salliselta, Santa Maria, Urtekram ja Xtra.

Eniten kumariinia löytyi Golden Starin kanelista, jossa kumariinia oli 10,5 milligrammaa teelusikallisessa. Se ylittää selvästi aikuisen suositellun päiväannoksen. 

Kahdessa Kuluttajan testaamassa kanelissa, Lidlin Kaniassa ja Urtekramin luomukanelissa, kumariinia ei ollut lainkaan. Ne ovat lajikkeeltaan ceyloninkanelia, joka on sopiva valinta kanelin suurkäyttäjälle.

"Määrä tuntuu suurehkolta"

Kumariinin lisäksi Kuluttajan testissä havaittiin, että Lidlin Kania-kaneli sisälsi hiekkaa 1,8 prosenttia. Lidlin kanelin lisäksi muista kaneleista löytyi myös tuhkaa, jota on elintarvikkeissa pieniä määriä luonnostaan.

Tullilaboratorion elintarvikkeiden kemiallisten tutkimusten jaostopäällikkö Suvi Ojanperän mukaan tuhkaa on pieniä määriä elintarvikkeissa luonnostaan. Toisin on kuitenkin hiekan laita. 

– Sen sijaan hiekka on joutunut epäpuhtautena mausteen sekaan sadonkorjuussa tai muussa tuotantovaiheessa. Määrä tuntuu suurehkolta, Ojanperä kertoo.

Lähde: Kuluttaja 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja