Tuntuuko, että kiloja kertyy iän karttuessa? Yksi pieni ruokakikka voi estää lihomisen: "Helppoa ja kätevää"

15:15 Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessa

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan pähkinöiden lisäämisellä ruokavalioon voi olla positiivinen vaikutus painonhallintaan.

Yllä olevalla videolla laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo, miten kilot saa karisemaan. 

Kourallinen manteleita tai pähkinöitä päivässä voi ehkäistä painonnousua ja jopa alentaa riskiä ylipainoon, tuore Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Pähkinöiden positiivinen vaikutus korostuu ikääntyessä, kun aineenvaihdunta hidastuu ja painonpudotus on hankalampaa. Pähkinät auttavat pysymään kylläisenä, mikä puolestaan voi ehkäistä mielihaluja epäterveelliseen naposteluun.

Tutkimustuloksista raportoitiin BMJ Nutrition, Prevention & Health -julkaisussa.

Tutkijat analysoivat yhteensä kolmen pitkäaikaisen tutkimuksen dataa omaa tutkimustaan varten. Yli 20 vuotta kestäneisä seurantatutkimuksissa oli mukana yli 280 000 aikuista, joiden ruokavaliota ja painoa seurattiin. Tutkittavilta kysyttiin myös säännöllisesti, kuinka paljon ja kuinka usein he syövät pähkinöitä.

– Halusimme selvittää pähkinöiden yhteyden pitkän aikavälin painonhallintaan, tutkimusta johtamassa ollut tutkija Deirdre Tobias kertoo tutkimuksen taustoista. 

Tutkijat havaitsivat, että säännöllisesti pähkinöitä syövät ihmiset lihoivat vuosien varrella keskimäärin 250 grammaa vuodessa. Hyvin satunnaisesti pähkinöitä syövät lihoivat sen sijaan 500 grammaa. 

– Ero ei ehkä kuulosta merkittävältä, mutta vuosien varrella noista sadoista grammoista kertyy kyllä merkittävä ero, Tobias muistuttaa. 

Hän korostaa, että pähkinöitä ei tule syödä päivittäin isoja määriä, vaan jo esimerkiksi 12 mantelia tai 10 saksanpähkinää riittää. 

Jo 15 grammaa päivässä auttaa painonhallinnassa

Tutkimuksissa havaittiin, että mitä säännöllisemmin ihminen söi pähkinöitä, sitä vähemmän epäterveellistä ruokaa heidän ruokavalioonsa kuului. Pähkinöitä säännöllisesti nauttivat söivät vähemmän esimerkiksi prosessoitua lihaa, haitallisia hiilihydraatteja ja sokeripitoisia jälkiruokia. 

– Jo 15 gramman päivittäinen pähkinäannos pudotti riskiä 5 kilon lihomiseen tai ylipainoon seuraavan neljän vuoden aikana 23 prosentilla, tutkija Tobias kertoo.

Arvostetun ravitsemusasiantuntijoiden järjestön, Academy of Nutrition and Dietetics'in edustaja Libby Mills kommentoi Yhdysvaltain yleisradiolle tutkimustulosten olevan positiiviset ja odotetut. 

– Pähkinöissä on proteiinia ja kuitua, jotka pitävät vatsan kylläisenä pidempään. Myös pähkinöiden sisältämät terveelliset rasvat auttavat nälänhallinnassa. Pähkinät ovat helppoa ja kätevää syötävää esimerkiksi työpaikalla välipalana ja auttavat painonhallinnassa, Mills sanoo.

Lähde: NPR

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja