Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tumma ja suuri suuhunpantava ei vaadikaan itkettämistä – näin hyödynnät miedon makuisen "lihan"

Shutterstock
Julkaistu 14.08.2020 17:00

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Nykyisten munakoisolajikkeiden kanssa ei enää tarvita ”itkettämistä”. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus kertoo, miten munakoisoa voi kotikeittiöissä käyttää.

Kotimaisen munakoison satokausi on touko-syyskuussa. Kotipuutarhoissa munakoiso kasvaa, kunhan kasvi saa riittävän tasalämpöiset olosuhteet. 

Munakoisosta löytyy monen värisiä ja muotoisia lajikkeita, joista Suomessa tunnetuin on tummanvioletti, pitkänomainen ja iso. Munakoison hedelmäliha on vaaleaa ja sitä voisi luonnehtia sienimäiseksi.

Hauska nippelitieto on, että munakoison ravinnoksi käytettävä osa, hedelmä, on kasvitieteellisesti katsoen marja. Ruoanvalmistuksessa se kuitenkin mielletään vihannekseksi.

Mieto munakoiso maistuu muhennoksissa

Maultaan mieto munakoiso pääsee oikeuksiinsa vasta ruoanlaitossa. 

– Nykyiset munakoisolajikkeet on jalostettu miedoiksi, eikä vanhoissa ohjeissa suositeltua ”itkettämistä” enää tarvita, ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo tiedotteessa.

Munakoiso sopii mainiosti esimerkiksi kasvismuhennoksiin sekä pata- ja laatikkoruokiin. Munakoiso toimii myös sellaisenaan grillattuna tai marinoituna.

Munakoison säilytyksessä kannattaa muistaa, että kyseessä on hyvin kylmänarka kasvi, joka paleltuu alle 7 asteen lämpötilassa. Tällöin hedelmälihaan ilmestyy ruskeita laikkuja. Munakoison ihanteellinen säilytyslämpötila on 8–12 plusastetta.

Lue myös: Uunifetapasta-Jenni julkaisi "kautta aikain parhaan" lasagnereseptinsä: "Minun on pakko jakaa teille heti sen salaisuus!"

Lue myös: Kasvisgratiiniko tylsää ruokaa? Kokin vinkillä taiot retroruoasta supermaukasta – ja vieläpä helposti!

***

3:15Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia

Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Lisää aiheesta:

Todella edullista! Arkiruoka sentinvenyttäjille valmistuu helpostiNyt on edullista! Täydellinen arkiruoka penninvenyttäjille valmistuu helposti ja nopeastiRuokakaupassa odottaa nyt todellinen kultakaivos! Nappaa nämä hevi-herkut ostoskoriin: "Yksi maukkaimmista..."Oletko jo maistanut näitä? Terveellistä, edullista ja jopa perunaa parempaa: "En ole tavannut yhtään henkilöä, joka ei olisi tykännyt"Vain vähän kaloreita, edullista ja terveellistä – aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt napata ostoskoriinSyöthän jo? Halpa raaka-aine, jota kannattaa juuri nyt ehdottomasti ostaa: Helppo tapa tehdä "kermaisen pehmeää"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • Eilen09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • Eilen08:19
    Ruoka

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • ma13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä