Tumma ja suuri suuhunpantava ei vaadikaan itkettämistä – näin hyödynnät miedon makuisen "lihan"

shutterstock_693208924
Shutterstock

Nykyisten munakoisolajikkeiden kanssa ei enää tarvita ”itkettämistä”. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus kertoo, miten munakoisoa voi kotikeittiöissä käyttää.

Kotimaisen munakoison satokausi on touko-syyskuussa. Kotipuutarhoissa munakoiso kasvaa, kunhan kasvi saa riittävän tasalämpöiset olosuhteet. 

Munakoisosta löytyy monen värisiä ja muotoisia lajikkeita, joista Suomessa tunnetuin on tummanvioletti, pitkänomainen ja iso. Munakoison hedelmäliha on vaaleaa ja sitä voisi luonnehtia sienimäiseksi.

Hauska nippelitieto on, että munakoison ravinnoksi käytettävä osa, hedelmä, on kasvitieteellisesti katsoen marja. Ruoanvalmistuksessa se kuitenkin mielletään vihannekseksi.

Mieto munakoiso maistuu muhennoksissa

Maultaan mieto munakoiso pääsee oikeuksiinsa vasta ruoanlaitossa. 

– Nykyiset munakoisolajikkeet on jalostettu miedoiksi, eikä vanhoissa ohjeissa suositeltua ”itkettämistä” enää tarvita, ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo tiedotteessa.

Munakoiso sopii mainiosti esimerkiksi kasvismuhennoksiin sekä pata- ja laatikkoruokiin. Munakoiso toimii myös sellaisenaan grillattuna tai marinoituna.

Munakoison säilytyksessä kannattaa muistaa, että kyseessä on hyvin kylmänarka kasvi, joka paleltuu alle 7 asteen lämpötilassa. Tällöin hedelmälihaan ilmestyy ruskeita laikkuja. Munakoison ihanteellinen säilytyslämpötila on 8–12 plusastetta.

***

3:15

Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja