Kasvisgratiiniko tylsää ruokaa? Kokin vinkillä taiot retroruoasta supermaukasta – ja vieläpä helposti!

munakoiso vuoka gratiini
Huokoinen munakoiso sopii uuniruokien, kuten gratiinin valmistukseen. Shutterstock

Herkullinen munakoisogratiini maistuu joko sellaisenaan tai liharuoan lisukkeena. 

Tumman violetti munakoiso on monipuolinen kasvis, joka on omiaan etenkin uuniruokien valmistukseen. Tässä italialaiseen ruokaan perehtyneen Paolo Roberton gratiinireseptissä munakoisot leivitetään ja paahdetaan uunissa ennen vuoan kasaamista.

Tämä työvaihe tekee herkullisia raaka-aineita sisältävästä ruoasta entistäkin herkullisempaa. Myöskään herkullisen juuston osuutta ei kannata vähätellä.

– Pieni määrä parmesaania saa aikaan sen, että ruoka katoaa heti parempiin suihin sen ilmestyttyä pöytään, Roberto toteaa. 

Munakoisogratiini eli melanzane al forno (4 annosta)

3 keskikokoista munakoisoa
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
125 g mozzarellaa pieninä paloina
oliiviöljyä paistamiseen
¾ tl suolaa

Tomaattikastike:
250 g tomaattimurskaa
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 basilikanlehteä
3 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
ripaus sokeria
parmesaanijuustoa tarjoiluun

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa munakoiso 0,5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet leikkuulaudan tai leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle suolaa. Itketä munakoisoja noin puolen tunnin ajan. Pyyhi kevyesti talouspaperilla.

Tee tomaattikastike. Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota hetki. Lisää tomaattimurska, hienonnetut basilikanlehdet, suola ja sokeri. Anna hautua kannen alla puoli tuntia.

Riko kananmunat syvälle lautaselle ja vatkaa kevyesti sekaisin. Mittaa vehnäjauhot toiseen. Kieritä munakoisoviipaleet ensin kananmunamassassa ja sen jälkeen vehnäjauhoissa. Levitä munakoisoviipaleet uunipellille ja paista uunissa 10 minuuttia. Käännä puolivälissä. Voitele uunivuoka ja asettele vuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita, tomaattikastiketta, parmesaanijuustoa ja mozzarellaa. Levitä viimeiseksi päälle tomaattikastiketta. Gratinoi uunissa 15 minuuttia.

Lähde: Aftonbladet

***

Välimeren vihannesgratiini. 3:30

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!