Tulli tutki ulkomaisten vegetuotteiden turvallisuutta: Joissain jopa listeriaa
Tulli on tutkinut kasvipohjaisten vegetuotteiden turvallisuutta kuluneena vuonna. Pääasiassa tuotteet ovat olleet vaatimusten mukaisia.
Tulli kertoo tiedotteessaan tutkineensa kuluneena vuonna maahantuotuja kasvipohjaisia eineksiä ja valmisruoka-aineksi, kasvirasvapohjaisia juustonkaltaisia valmisteita sekä erilaisia lihankorvikkeita.
Vegetuotteissa ei havaittu suuria puutteita. 36 valvotun tuotteen joukossa yleisimmäksi virheeksi osoittautui puuttellinen tai virheellinen tieto suolan määrästä. Osasta tuotteita on esimerkiksi puuttunut lisämerkintä kertomaan korkeasta suolapitoisuudesta.
Valvonnassa havaittiin virheitä myös suola-, proteiini- ja rasvapitoisuuksissa, kun pakkauksessa ilmoitettuja määriä verrattiin analyyseissa todettuihin määriin.
Lue myös: Mausteiden ja yrttien väärentämistä selvitettiin – oreganon seasta löytyi jotain ylimääräistä
Joissain tuotteissa listeriaa
Vuoden 2021 aikana tutkituista tuotteista löytyi myös viisi mikrobiologiselta laadultaan heikentynyttä elintarviketta. Näistä löytyi esimerkiksi suolisto-oireita aiheuttavaa listeriabakteeria. Neljässä tuotteessa oli ongelmia joko lisäaineiden pitoisuuksien tai niiden virheellisten ilmoittasen vuoksi.
– Vegetuotteissa havaitut isoimmat merkintävirheet olemme määränneet korjattaviksi ja pienemmistä annamme toimijalle huomautuksen. Toimijat vastaavat viime kädessä tuotteistaan itse, ja toivottavasti reagoivat vastuullisesti Tullin tekemiin löydöksiin, muistuttaa Tullin tuoteturvallisuuspäällikköJonna Neffling tiedotteessa.
Lähde: Tulli
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
MasterChef Suomi: Syksy lautasella, Pilvin resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti