Totuus hittiruoasta – tästä siskonmakkarakeiton nimi oikeasti tulee

siskonmakkarakeitto
Siskonmakkarakeittoa. shutterstock

Miksi siskonmakkaroita oikeastaan kutsutaan siskonmakkaroiksi? Selvitimme, mistä hittiruoan nimi juontaa juurensa.

Siskonmakkarakeitto on klassikkoruoka, joka maistuu suomalaisille ympäri vuoden. Erityisen hyvää lämmittävä keitto on pakkaskeleillä – mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä hittiruoan nimi oikeastaan tulee? Miksi raakamakkarapyöryiköitä kutsutaan siskonmakkaroiksi?

Ei mitään tekemistä siskon kanssa

Makkaroiden nimi ei todellisuudessa viittaa siskoihin tai sisaruksiin. 

Vuonna 2016 edesmenneen Jaakko Raholan tunnetussa ruokasanastossa selvitetään siskonmakkaroiden todellinen merkitys. Raholan mukaan siskonmakkara on alunperin lampaan suoleen, mutta nykyisin "valitettavan usein keinosuoleen tehty raakamakkara". Makkaroita valmistettiin ennen vanhaa vain talvisaikaan, sillä ne säilyivät huonosti, kun koneellistä jäähdytystä ei ollut vielä olemassa. 

– Nimi tulee ruotsin sanasta siskonkorv, muinoin susiskon, joka taas tulee vanhan saksan sanan sausischen kautta ranskan sanasta saucisse, Rahola selventää nimen alkuperää sanakirjassaan.

Ranskan kielen sana saucisse on puolestaan ruokamakkaran yleisnimi. Tästä sanasta on ruotsin kautta tullut suomeen sana siskonmakkara, joka meillä aina on raakamakkaraa.

– Eräät lukijat eivät ole uskoneet tähän, vaan ovat arvelleet, että makkaran ruotsalainen nimi olisi kuitenkin ollut syskonkorv eli "sisarusmakkara", mutta kielitieteilijät ovat eri mieltä. Ei minunkaan mielestäni ole mitään syytä uskoa 'sisaruksiin, Rahola tarkentaa vielä.

Raholalla oli myös takataskussaan oiva valmistusvinkki siskonmakkaroille. Yleensä siskonmakkarakeitto tehdään "lypsämällä" makkaroista palleroita keittoon, mutta Raholan äiti valmisti keiton toisella tavalla. Hän pani makkarat kokonaisina kiehuvaan liemeen ja leikkasi ne sitten saksien kärjillä parin sentin palasiksi. 

– Kuori jää keittoon ja syömä pursuaa laajetessaan hauskasti makkaranpätkien päistä. Tämä tapa edellyttää tietysti, että makkarat ovat luonnonsuolessa tai ainakin syötäväksi kelpaavassa keinosuolessa. Muovisuoli ei ole ruokahalua kiihottavaa syötävää! 

***

0:35

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja