Törkykallis oliiviöljy hirvittää – tätä öljyä suomalaiset nyt ostavat

Testissä oliiviöljyt – Kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin:"Minua on huijattu!" 11:28 Testissä oliiviöljyt – Kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin:"Minua on huijattu!"
KATSO MYÖS VIDEO: Kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin: "Minua on huijattu!"

Oliiviöljystä saa nyt maksaa entistäkin enemmän.

Kerroimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla syyskuussa 2023 oliiviöljyjen hinnannoususta. Äärimmäinen kuivuus johti viime vuonna oliiviöljytuotannon romahtamiseen Välimeren maissa, mikä puolestaan aiheutti hintapiikin öljyn maailmanmarkkinahintaan. CNBC:n mukaan raaka-aineen hinta nousi jopa 100 prosentilla verrattuna vuoden takaiseen.

Suomalaiskaupat kertoivat MTV Uutisille jo syksyllä tilanteen heijastuneen luonnollisesti myös oliiviöljytuotteiden hintoihin. 

Nyt monissa sosiaalisen median ruoka- ja säästöryhmissä ihmetellään jälleen oliviiöljypullojen hintoja ruokakaupoissa. 

Hinnat edelleen nousussa

Keskon osto- ja myyntipäällikkö Sari Mäkelä kertoo viime kesän heikon sadon Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa näkyvän edelleen tuotteiden hinnoissa. 

– Tämän vuoksi oliiviöljyjen hinnat ovat jatkaneet nousuaan ja nousu on korostunut espanjalaisissa ja kreikkalaisissa oliiviöljyissä. Odotamme, miten ensi kesän sato onnistuu, Mäkelä kommentoi

S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Juhani Haara kertoo oliiviöljyjen myyntihintojen kasvaneen S-ryhmässä noin 20 prosenttia vuonna 2023 verrattuna edelliseen vuoteen.

Näin oliiviöljyt ovat kallistuneet

Halpa vs. kallis -sarjassa vertailtiin oliiviöljyjä tammikuussa 2023. Esimerkiksi Xtra oliiviöljyn litarhinta oli tuolloin 5,99 euroa litralta, kun nyt hinta on 8,99 euroa litralta. Pirkka Parhaat extra-neitsytoliiviöljy maksoi tuolloin 32,60 euroa litralta ja nyt tuote maksaa 53,80 euroa litralta. Xtra oliiviöljyn hinta on siis noussut hieman yli vuodessa 50 prosenttia ja Pirkan öljyn 65 prosenttia.

– Neitsytoliiviöljyjen myyntihinnat ovat kasvaneet hieman enemmän kuin perusoliiviöljyjen, Haara sanoo.

Lidlin ostopäällikkö Hannes Herbstin mukaan oliviiöljyjen hintaan vaikuttavat raaka-ainehintojen ja saatavuuden lisäksi myös logistiikan kustannukset sekä markkina- ja kilpailutilanne. Herbst sanoo hinnanmuutosten olevan kaupassa arkipäivää, ja oliiviöljynkin hinta on vaihdellut.

– Kustannusten nousun myötä olemme pyrkineet pitämään tuotteen hinnan asiakkaalle maltillisena. Tällä hetkellä tilanne elää, ja muutokset ovat mahdollisia. Oliiviöljy on monille asiakkaillemme vakiotuote, ja sille on riittänyt myös viime kuukausina kysyntää. 

Mahdollisiin tuleviin hinnanmuutoksiin kauppaketjut eivät kilpailuoikeudellisista syistä voi ottaa kantaa. 

Nyt ostetaan halvempaa rypsiöljyä tilalle

S-ryhmän Juhani Haara arvelee, että asiakkaat ovat todennäköisesti siirtyneet oliiviöljyjen hinnannousun johdosta käyttämään edullisempia oliiviöljyjä sekä rypsiöljyjä. 

Myös Keskon Sari Mäkelä uskoo kuluttajien arvioivan tuotteen käyttötarkoitusta tällä hetkellä tarkemmin ja valitsevansa tarvittaessa totutun tuotteen tilalle edullisemman korvaavan tuotteen tai pakkauskoon.

– Myyntidatastamme näkyy, että oliiviöljyjen kulutusta on siirtynyt pienempiin pullokokoihin ja muihin öljyvaihtoehtoihin, kuten esimerkiksi rypsiöljyihin.

Rypsiöljyjen litrahinnat ovat tällä hetkellä 4–5 euron luokkaa, kun halvimmista oliiviöljyistä saa puolestaan pulittaa tuplasti saman verran.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!