Tomaattimurska, paseerattu tomaatti, tomaattipyree – mitä eroa eri tomaattisäilykkeillä oikeasti on?

1:54 Näillä vinkeillä pizzasta saa entistä paremman – muista tärkeä asia täytteiden kanssa

Tomaattimurska, paseerattu tomaatti, kokonainen säilyketomaatti, tomaattipyree – kaupan säilykehyllyltä löytyy monenlaisia eri tomaattivalmisteita, mutta miten ne oikeastaan eroavat toisistaan? 

Videolla vinkit parhaan pizzan valmistamiseen!

Kerroimme lokakuussa The Kitchn-ruokasivuston ruokatoimittaja Danielle Centonin suosituksesta vaihtaa tomaattimurska toiseen tomaattisäilykkeeseen.

Säilykevalinta riippuu usein kuitenkin siitä, mitä ruokaa olet tekemässä. Murskalla, pyreellä ja paseeratulla tomaatilla on eroa sekä maussa että koostumuksessa. Tunnetko sinä jo eri säilyketomaattien erot?

Kokonaiset säilyketomaatit

Kokonaiset säilyketomaatit ovat nimensä mukaisesti kokonaisena säilöttyjä, kuorittuja tomaatteja. Monet ruoka-alan ammattilaiset pitävät kokonaisia säilyketomaatteja parhaana valintana, sillä ne ovat maukkaita ja monikäyttöisiä. Tomaatit saa helposti painettua kattilassa murskaksi, jolloin niistä voi tehdä täydellisen tomaattikastikkeen. Kokonaisia säilyketomaatteja voi käyttää myös muun muassa pataruoissa. Tomaatit on useimmiten säilötty tomaattien omaan mehuun tai tomaattipyreeseen. Tomaattien maku on usein "tomaattimaisempi" kuin esimerkiksi tomaattimurskan. 

Tomaattimurska

Tomaattimurska valmistetaan kuorituista tomaateista ja tuotteen joukkoon voidaan lisätä esimerkiksi tomaattimehua ja suolaa. Se voi olla myös yrteillä maustettua Tomaattimurska sisältää valmistajasta riippuen eri kokoisia, murskattuja tomaatin paloja. Tomaattimurskaa voidaan käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa erilaisissa kastikkeissa ja keitoissa. Yhteishyvä-sivustolla muistutetaan, että pizzakastikkeena käytettäessä tomaattimurskasta on hyvä valuttaa ylimääräinen neste, jotta pizzapohjasta ei tule liian kostea.

Paseerattu tomaatti

Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa. Makeaa paseerattua tomaattia on helppo käyttää ruoanlaitossa ja säilykevalmistaja Muttin mukaan se soveltuu erityisen hyvin nopeasti kypsennettäviin ruokiin, joissa se säilyttää kirkkaanpunaisen värinsä. Paseeratulla tomaatilla voi myös maustaa valmiita ruokia. Myös paseerattu tomaatti voi olla esimerkiksi yrteillä maustettua. 

Tomaattipyree eli tomaattisose

Tomaattipyree on tiivistettyä tomaattia, joka pakataan usein tuubiin tai pieneen purkkiin. Yhteishyvän mukaan kiloon tomaattipyreetä kuluu noin kuusi kiloa tuoreita tomaatteja. 

Koska tomaattipyree on tiivistettä, sen maku on todella voimakas. Tomaattipyreetä käytetäänkin usein ruokiin vain pieniä määriä. Se sopii mainiosti kastikkeisiin ja muihin ruokiin makua antamaan. 

Tomaattipyree tunnetaan myös nimellä tomaattisose. Sitä voi käyttää esimerkiksi pizzan pohjalla, pastakastikkeissa, lämpimissä voileivissä ja pataruoissa.

Lähteet: Yhteishyvä, Mutti, Kesko

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja