Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tomaattimurska, paseerattu tomaatti, tomaattipyree – mitä eroa eri tomaattisäilykkeillä oikeasti on?

1:54Näillä vinkeillä pizzasta saa entistä paremman – muista tärkeä asia täytteiden kanssa
Julkaistu 28.10.2020 19:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tomaattimurska, paseerattu tomaatti, kokonainen säilyketomaatti, tomaattipyree – kaupan säilykehyllyltä löytyy monenlaisia eri tomaattivalmisteita, mutta miten ne oikeastaan eroavat toisistaan? 

Videolla vinkit parhaan pizzan valmistamiseen!

Kerroimme lokakuussa The Kitchn-ruokasivuston ruokatoimittaja Danielle Centonin suosituksesta vaihtaa tomaattimurska toiseen tomaattisäilykkeeseen.

LUE LISÄÄ: Ostatko aina vain tomaattimurskaa? Nyt kannattaa tehdä säilykevaihto: "Ainoa, mitä nykyään ostan"

Säilykevalinta riippuu usein kuitenkin siitä, mitä ruokaa olet tekemässä. Murskalla, pyreellä ja paseeratulla tomaatilla on eroa sekä maussa että koostumuksessa. Tunnetko sinä jo eri säilyketomaattien erot?

Kokonaiset säilyketomaatit

shutterstock_278338088
Kokonaisia säilyketomaatteja.Shutterstock

Kokonaiset säilyketomaatit ovat nimensä mukaisesti kokonaisena säilöttyjä, kuorittuja tomaatteja. Monet ruoka-alan ammattilaiset pitävät kokonaisia säilyketomaatteja parhaana valintana, sillä ne ovat maukkaita ja monikäyttöisiä. Tomaatit saa helposti painettua kattilassa murskaksi, jolloin niistä voi tehdä täydellisen tomaattikastikkeen. Kokonaisia säilyketomaatteja voi käyttää myös muun muassa pataruoissa. Tomaatit on useimmiten säilötty tomaattien omaan mehuun tai tomaattipyreeseen. Tomaattien maku on usein "tomaattimaisempi" kuin esimerkiksi tomaattimurskan. 

Tomaattimurska

Tomaattimurska valmistetaan kuorituista tomaateista ja tuotteen joukkoon voidaan lisätä esimerkiksi tomaattimehua ja suolaa. Se voi olla myös yrteillä maustettua Tomaattimurska sisältää valmistajasta riippuen eri kokoisia, murskattuja tomaatin paloja. Tomaattimurskaa voidaan käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa erilaisissa kastikkeissa ja keitoissa. Yhteishyvä-sivustolla muistutetaan, että pizzakastikkeena käytettäessä tomaattimurskasta on hyvä valuttaa ylimääräinen neste, jotta pizzapohjasta ei tule liian kostea.

Paseerattu tomaatti

Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa. Makeaa paseerattua tomaattia on helppo käyttää ruoanlaitossa ja säilykevalmistaja Muttin mukaan se soveltuu erityisen hyvin nopeasti kypsennettäviin ruokiin, joissa se säilyttää kirkkaanpunaisen värinsä. Paseeratulla tomaatilla voi myös maustaa valmiita ruokia. Myös paseerattu tomaatti voi olla esimerkiksi yrteillä maustettua. 

Tomaattipyree eli tomaattisose

Tomaattipyree on tiivistettyä tomaattia, joka pakataan usein tuubiin tai pieneen purkkiin. Yhteishyvän mukaan kiloon tomaattipyreetä kuluu noin kuusi kiloa tuoreita tomaatteja. 

Koska tomaattipyree on tiivistettä, sen maku on todella voimakas. Tomaattipyreetä käytetäänkin usein ruokiin vain pieniä määriä. Se sopii mainiosti kastikkeisiin ja muihin ruokiin makua antamaan. 

Tomaattipyree tunnetaan myös nimellä tomaattisose. Sitä voi käyttää esimerkiksi pizzan pohjalla, pastakastikkeissa, lämpimissä voileivissä ja pataruoissa.

LUE MYÖS: Oletko hoksannut tätä? Nerokas paistokikka lihapullille: "Ei ole parempaa tapaa tehdä"

Lähteet: Yhteishyvä, Mutti, Kesko

Lisää aiheesta:

Tomaattimurskaa vai paseerattua tomaattia? Tässä suosittujen säilykkeiden erotTerveyspommi, joka kannattaa napata nyt kaupassa ostoskoriin – tunnetko jo eri lajikkeet?Näin saat kaupan valmiista tomaattikastikkeesta paremman makuistaOstatko aina pelkkää tomaattimurskaa? Kannattaisi tehdä säilykevaihto: "Ainoa, mitä nykyään ostan"Ostatko aina vain tomaattimurskaa? Nyt kannattaa tehdä säilykevaihto: "Ainoa, mitä nykyään ostan"Pizzaperjantai? Paras tomaattikastike pizzalle sisältää salaisen ainesosan, jota et tullut ajatelleeksi
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:32
    Viiden jälkeen

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • Eilen08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • Eilen06:44
    Vitamiinit

    Reijo Laatikaiselta tärkeä muistutus monivitamiinipillereistä

  • pe14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • pe06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta