Toimittaja söi viikon ainoastaan lihaa ja suolaa – ravitsemusterapeutti kauhistelee kyseenalaista dieettiä: ”Aivan totaalisen järjetön” 

liha
Shutterstock

Guardianin toimittaja noudatti viikon ajan ruokavaliota, johon kuului ainoastaan lihaa, suolaa ja vettä. Dieetillä on vannoutuneita faneja, mutta ravitsemusterapeutti teilaa sen täysin.

VIDEO: Suomalainen ravitsemusterapeutti antaa vinkkejä järkevämpään painonhallintaan.

Toimittaja Adam Gabbatt ei osannut aavistaa, mitä viikon mittaisesta ”lihansyöjä-dieetistä” koituisi. Gabbatt sai idean hauskaksi tarkoitettuun kokeiluun podcastista, jossa kirjailija Jordan Peterson kertoi ruokavaliostaan, johon kuuluu pelkästään lihaa, suolaa ja vettä. Petersonin mukaan ruokavalio oli auttanut häntä laihtumaan, jonka lisäksi hän tunsi itsensä vähemmän ahdistuneeksi.

Tee-se-itse dieetti

Gabbatt pyysi vinkkejä Petersonin tyttäreltä Mikhailalta, joka alun perin oli innostanut isänsäkin kokeilemaan lihansyöjä-dieettiä. Mikhaila ei ole lääketieteen ammattilainen, vaan hän on kehittänyt dieetin itselleen sulkemalla pois hänen omaa ruonsulatustaan häiritseviä ruoka-aineita. Aloitettuaan lihansyöjä-dieetin, Mikhailan niveltulehdus, sekä siihen liittymättömät kivut ranteessa, isossa varpaassa ja polvissa katosivat.

Puolentoista kuukauden jälkeen myös Mikhailan ahdistuneisuus helpotti ja lisäksi hän koki lyhyen aikavälin muistinsa parantuneen. Mikhaila myös laihtui ensimmäisten kahden viikon aikana noin 4,5 kiloa.

Liian hyvää ollakseen totta

Yleinen lihansyöjä-dieetin sivuvaikutus ensimmäisen kuuden viikon ajan on ripuli, minkä Gabbatt sai huomata todeksi heti dieetin toisena päivänä. Toisaalta toisen päivän jälkeen hänelle iski ummetus.

Gabbatt tunsi itsensä myös hyvin nälkäiseksi ja äärimmäisen väsyneeksi ja nukahti milloin työpaikkansa sohvalle, milloin autoonsa. Myös useimmat illat päättyivät ennenaikaisesti uneen.

Viikon edetessä Gabbatt koki itsensä entistä väsyneemmäksi ja hengästyi jo kotinsa rappusissa. Unenlaatu kärsi ja vireystason lasku teki hänet ahdistuneeksi. Dieetti ei auttanut myöskään nivelkipuihin, vaan hän koki kivun jopa vahvistuneen.

– Ihoni tuntui aikaisempaa rasvaisemmalta ja hiukseni, vaatteeni ja keittiöni haisivat lihalta, Gabbatt sanoo.

”Aivan totaalisen järjetön”

Kuudentena päivänä Gabbatt päätti soittaa ravitsemusterapeutti Lisa Sassonille, kuullakseen asiantuntijan mielipiteen ja vinkit lihadieettiin liittyen.

– Se on järjetön, aivan totaalisen järjetön (dieetti). Siihen liittyvät väitteet ovat naurettavia. Tämä dieetti on ehkä kamalin, mistä olen ikinä kuullut – ja olen kuullut melko huonoista dieeteistä, Sasson sanoo.

Sassonin mielestä on hämmästyttävää, että joku uskoo tällaiseen ruokavalioon. Kaikki tietävät, että hedelmät ja vihannekset ovat tärkeitä, sillä niistä saadaan useimmat ravintoaineet.

– Tästä (dieetistä) puuttuu täysin tärkeät ravintoaineet ja sillä voi olla tuhoisia vaikutuksia, Sasson sanoo.

Sassonin mukaan tuntemukset kipujen häviämisestä tai ahdistuneisuuden helpotuksesta ovat ainoastaan lumevaikutusta.

Ei enää ikinä lihaa

Ainoa hyöty, minkä Gabbat dieetistä koki, oli se, että hän pudotti hieman painoaan, mutta toisaalta hänellä ei ollut energiaa pyöräillä edes kolmea kilometriä ja hän nukahteli aina neljän tunnin välein. Hän ei ehtinyt viikossa pääsemään yli dieetin sivuvaikutuksista, mutta ruokavaliota ei toisaalta olisi kannattanut pidempään jatkaakaan.

Gabbat lohdutti itseään viikon päätteeksi ajatuksella siitä, ettei hänen tarvitsisi enää ikinä syödä lihaa.

 Lähde: Guardian

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.