Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Todellinen kalaruokien yllättäjä: "Voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera"

6:58A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erotKATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot.
Julkaistu 23.03.2024 17:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Joko mietit ruokavaihtoehtoja pääsiäispöytään? Tässä kalayhdistyksen vinkkaama helppo ja herkullinen vaihtoehto.

Pääsiäinen on pian täällä ja se on monelle suomalaiselle myös tärkeä ruokajuhla. S-ryhmän mukaan perinteiset herkut, kuten mämmi, suklaa ja lammas, tekevät pääsiäisenä takuuvarmasti kauppansa.

Tiesithän? Sisävesien petokaloissa voi olla lapamadon eli leveän heisimadon toukkia, jotka tuhoutuvat oikealla käsittelyllä. Martat vinkkaavat, että kunnon kypsennys, lämminsavustus tai vuorokausi pakastimessa -20 asteessa tuhoaa toukat. Jos siis haluat käyttää näitä kaloja raakana tai graavattuna, pakasta ne ensin. 

Lähde: Martat

– Lammas on monille kiinteä osa pääsiäisen ruokapöytää ja pääsiäinen onkin edelleen sen ylivoimaisinta sesonkia: noin puolet lampaanlihan vuosittaisesta kilomyynnistä tehdään pääsiäisen ympärillä. Myös tuoreen kalan kysyntä kasvaa pääsiäisen alla ja myymme pääsiäisviikolla tuoretta kalaa noin puolet enemmän kuin normaalina viikkona, kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa tiedotteessa.

Lue myös:

Ruotsalaiskokki vinkkaa kikan lohen paistamiseen: "Erittäin mehukasta"

Raikas ceviche yllättää pääsiäispöydässä

Tuoreesta kalasta voikin loihtia monenlaisia ruokia pääsiäispöytään. Kokeile tänä pääsiäisenä esimerkiksi cevicheä. 

– Se on raikas ja herkullinen eteläamerikkalainen ruokalaji, joka perustuu raakaan, yleensä valkoiseen kalaan. Tässä reseptissä käytetään kuhaa, mutta cevicheen voi käyttää myös lohikaloja, siikaa sekä katkarapuja ja kampasimpukoita, Pro Kala -yhdistyksen tiedotteessa vinkataan.

Ceviche valmistetaan yleensä sitruunamehulla tai limemehulla, jotka kypsyttävät kalan hapokkuutensa avulla. Lisäksi cevicheen lisätään yleensä hienonnettua punasipulia, chiliä, korianteria ja muita mausteita, jotka antavat sille sen tunnusomaisen maun. 

Kalayhdistys suosittelee testaamaan cevichea pääsiäisen juhlapöydässä. 

– Kuhaceviche on erinomainen esimerkki siitä, miten kotimainen kala voi muuntautua kansainvälisiksi herkuiksi! Tämän ruokalajin voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera ja se sopii sekä alkuruoaksi että naposteluun.

Kuhaceviche

kuhacevicheTestaa maistuva kuhaceviche!Pro Kala ry

400 g kuhafileetä (nahaton ja ruodoton filee)
½ tl hienoa merisuolaa 
½ tl sokeria 
4 limen mehu 
½ punaista chiliä 
1 pieni punasipuli 
muutama tippa Sriracha-kastiketta 
tuoretta korianteria

Leikkaa kuhafileet pieniksi suupaloiksi. Mausta palat suolalla ja sokerilla. Hienonna punasipuli ja chili ja lisää ne kalan joukkoon. Mausta kuhaseos limen mehulla ja Sriracha-kastikkeella 5 minuuttia ennen tarjoilua. Anna maustua kylmässä. Lisää cevicheen myös tuoretta korianteria ja tarkista suolaisuus. Tarjoile cevichen lisukkeena esimerkiksi avokadoa, makeaa maissia ja rapeita nachoja.

Lue myös: Oletko kokeillut? Kokkien suosimalla kikalla kalasta saa taatusti maukasta

Korjaus 25.3. klo 09.49: Lisätty Marttojen ohjeistus kalan pakastuksesta ennen käyttöä. 

Lähteet: S-ryhmä, Pro Kala ry

Lisää aiheesta:

Nyt kannattaa ostaa tätä kalaaNäin valmistat juhlallisen kala-aterian: "Resepti on niin helppo, että onnistuu jokaiselta"Päivitetty perinneruoka! Näin silakkapihvit kannattaa tehdäMoni on unohtanut täysin tämän mahtavan suomalaisen perinneruoan: "Kannattaa päivittää käsitykset tälle vuosikymmenelle"Alkuvuoden suosituin kalaresepti on helppoa ja nopeaa uuniruokaa – eikä se ole uunilohi!Vähärasvainen ja vatsaystävällinen terveyspommi jakaa mielipiteet – maukasta vai kuvottavaa ruokaa?
KalaRuokaPääsiäinenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?