Todellinen kalaruokien yllättäjä: "Voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera"

A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot 6:58 A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
KATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot.

Joko mietit ruokavaihtoehtoja pääsiäispöytään? Tässä kalayhdistyksen vinkkaama helppo ja herkullinen vaihtoehto.

Pääsiäinen on pian täällä ja se on monelle suomalaiselle myös tärkeä ruokajuhla. S-ryhmän mukaan perinteiset herkut, kuten mämmi, suklaa ja lammas, tekevät pääsiäisenä takuuvarmasti kauppansa.

Tiesithän? Sisävesien petokaloissa voi olla lapamadon eli leveän heisimadon toukkia, jotka tuhoutuvat oikealla käsittelyllä. Martat vinkkaavat, että kunnon kypsennys, lämminsavustus tai vuorokausi pakastimessa -20 asteessa tuhoaa toukat. Jos siis haluat käyttää näitä kaloja raakana tai graavattuna, pakasta ne ensin. 

Lähde: Martat

– Lammas on monille kiinteä osa pääsiäisen ruokapöytää ja pääsiäinen onkin edelleen sen ylivoimaisinta sesonkia: noin puolet lampaanlihan vuosittaisesta kilomyynnistä tehdään pääsiäisen ympärillä. Myös tuoreen kalan kysyntä kasvaa pääsiäisen alla ja myymme pääsiäisviikolla tuoretta kalaa noin puolet enemmän kuin normaalina viikkona, kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa tiedotteessa.

Raikas ceviche yllättää pääsiäispöydässä

Tuoreesta kalasta voikin loihtia monenlaisia ruokia pääsiäispöytään. Kokeile tänä pääsiäisenä esimerkiksi cevicheä. 

– Se on raikas ja herkullinen eteläamerikkalainen ruokalaji, joka perustuu raakaan, yleensä valkoiseen kalaan. Tässä reseptissä käytetään kuhaa, mutta cevicheen voi käyttää myös lohikaloja, siikaa sekä katkarapuja ja kampasimpukoita, Pro Kala -yhdistyksen tiedotteessa vinkataan.

Ceviche valmistetaan yleensä sitruunamehulla tai limemehulla, jotka kypsyttävät kalan hapokkuutensa avulla. Lisäksi cevicheen lisätään yleensä hienonnettua punasipulia, chiliä, korianteria ja muita mausteita, jotka antavat sille sen tunnusomaisen maun. 

Kalayhdistys suosittelee testaamaan cevichea pääsiäisen juhlapöydässä. 

– Kuhaceviche on erinomainen esimerkki siitä, miten kotimainen kala voi muuntautua kansainvälisiksi herkuiksi! Tämän ruokalajin voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera ja se sopii sekä alkuruoaksi että naposteluun.

Kuhaceviche

kuhaceviche
Testaa maistuva kuhaceviche!

400 g kuhafileetä (nahaton ja ruodoton filee)
½ tl hienoa merisuolaa 
½ tl sokeria 
4 limen mehu 
½ punaista chiliä 
1 pieni punasipuli 
muutama tippa Sriracha-kastiketta 
tuoretta korianteria

Leikkaa kuhafileet pieniksi suupaloiksi. Mausta palat suolalla ja sokerilla. Hienonna punasipuli ja chili ja lisää ne kalan joukkoon. Mausta kuhaseos limen mehulla ja Sriracha-kastikkeella 5 minuuttia ennen tarjoilua. Anna maustua kylmässä. Lisää cevicheen myös tuoretta korianteria ja tarkista suolaisuus. Tarjoile cevichen lisukkeena esimerkiksi avokadoa, makeaa maissia ja rapeita nachoja.

Korjaus 25.3. klo 09.49: Lisätty Marttojen ohjeistus kalan pakastuksesta ennen käyttöä. 

Lähteet: S-ryhmä, Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat