Tiesitkö tätä sveitsinleikkeestä? Cordon bleu on klassikko, jota ei kannata unohtaa
Cordon bleu eli sveitsinleike on suomalaisille tuttu ruokalaji ravintoloista, työpaikkaruokaloista ja jopa huoltoasemilta. Milloin söit viimeksi tämän klassikkoleikkeen?
Kinkulla ja juustolla täytetty sveitsinleike on suomalaisille tuttu liharuoka. Sveitsinleike valmistetaan perinteiseen tapaan paneroidusta vasikan sisäpaistista, mutta ruokalajista on kehittynyt omat versionsa myös nuijitusta porsaanlihasta ja broilerista. Nuijttu liha taitellaan taskuksi ja sen sisään ujutetaan juusto ja kinkku.
Sveitsinleikkeen juustoksi voi valita esimerkiksi emmentalia ja kinkuksi keitto- tai savukinkkua. Perinteisesti sveitsinleike tarjoillaan keitettyjen herneiden ja perunamuusin kanssa.
Sveitsinleike eli cordon bleu – mistä tulee ruokalajin nimi?
Mistä sitten juontaa ruokalajin nimi cordon bleu? Suoraan ranskasta suomeksi käännettynä cordon bleu tarkoittaa sinistä nauhaa, jolla viitataan ruokalajin erinomaisuuteen.
Sininen nauha symboloi laatua ja se tunnetaankin monissa perinteisissä kilpailutapahtumissa voittajan merkkinä. Cordon bleuta pidettiin siis ykköspystin arvoisena.
Sveitsinleikkeen valmistaminen kotona ei ole vaikeaa. Testaa itse!
Katso resepti: Sveitsinleike eli cordon bleu
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan