Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä runebergintortusta? Leivonnaisessa onkin nykyään "hillovirhe"

0:53MTV testasi runebergintortut
Julkaistu 05.02.2021 15:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Perjantaina viides helmikuuta vietetään jälleen Runebergin päivää. Moni juhlistaa kansallisrunoilijallemme omistettua päivää klassikkotortulla, mutta harva herkuttelija tietää, että yksi raaka-aine ei kuulunut leivoksen alkuperäiseen reseptiin. 

Yllä olevalla videolla runebergintorttujen makutesti vuodelta 2019. 

Kansallisrunoilijasta puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen Maamme-laulun lisäksi vadelmainen klassikkoleivos, runebergintorttu. Herkullisen leivoksen historiasta liikkuu monenlaisia tarinoita. 

Lue myös: Miten käy puhalluskokeessa, jos on popsinut runebergintorttuja? Oulun poliisi sen selvitti, ja tässä tulos: "Kohtuus tortuissa"

Näin Runebergin torttu sai alkunsa: Päällä ensin omenahilloa

On varmaa, että runebergintorttu on ollut suomalaisten herkkua jo 1800-luvulta saakka. Tunnetuimman tarinan mukaan manteli- ja hillopitoinen torttu on Johan Ludvig Runebergin vaimon, Fredrikan käsialaa.

Herra Runeberg oli kovin makeiden herkkujen perään ja tarina kertoo Fredrikan kehitelleen leivoksen eräänä päivänä keittiön kaapeista löytyneistä aineksista.

Alun perin leivosten päällä kerrotaan olleen vadelmahillon sijasta omenahilloa.

Resepti peräisin Porvoosta

Resepti on kyllä löytynyt Fredrikan reseptikirjasta, mutta on arveltu, että hän on saanut sen puolestaan porvoolaiselta kondiittori Asteniukselta, jonka vakiasiakas kansallisrunoilija oli.

Runebergin päivää on juhlittu jo 1800-luvun puolivälistä lähtien, jolloin runoilija täytti 50 vuotta ja oli siis jo elinaikanaan Suomessa suuressa suosiossa.

Lue myös: MTV:n runebergintorttujen makutestissä 2019 yllätysvoittaja! Edullisin leivos hurmasi raadin: ”Kostea, liki täydellinen”

Lähde: Yle, Ilta-Sanomat, Ruokatieto

Artikkeli on julkaistu ensimmäinen kerran 4.2.2017.

Lisää aiheesta:

Helsingissä tuli myyntiin ennennäkemätön sixpackPorilainen hulluus johti ennätystorttuun: Yli 30 kiloa "täyttä, tuhtia ja jämäkkää tavaraa"Tätä moni ei tiedä runebergintortusta: Klassikkoleivonnaisessa onkin "väärää" hilloaTiesitkö tätä yksityiskohtaa runebergintortuista? Eivät sisältäneet alun perin vadelmahilloaTiesitkö tätä runebergintortuista? Eivät sisältäneet alunperin vadelmahilloaTodellinen tosimiehen runebergintorttu: Korvaa taikina lenkkimakkaralla!
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • Eilen08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • ma16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • ma13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"