Tiesitkö tätä Raketti Spagetista? Keksittiin puolivahingossa – tuotenimen merkitys voi yllättää

0:26 Muistatko vielä tämän mainoksen? Raketti kuuhun ja spagetti suuhun!

Raketti kuuhun ja spagetti suuhun – tämä legendaarinen mainoslause on jäänyt varmasti monen suomalaisen pastanystävän mieleen. Mutta tiedätkö sinä, mistä Raketti Spagetti on alun perin saanut nimensä, ja mitä muuta jännää sen historiaan liittyy?

Videolla: Muistatko vielä tämän legendaarisen spagettimainoksen?

MTV Uutisten Makuja-sivuilla kerrottiin juhannuksena Myllyn Parhaan sarvimakaronista ja sen historiasta. Perinteistä makaronia on valmistettu hyvinkääläisellä pastatehtaalla jo lähes 40 vuotta ja se on edelleen Suomen myydyin pastatuote. 

Sarvimakaronia oli Myllyn Parhaalla 1980-luvulla kehittelemässä mr. makaroni eli Markku Mäkelä. Markku on tehnyt jo yli 40-vuotisen uran pastatehtaalla ja työskentelee tänä päivänä makaronituotannosta vastaavana vuoropäällikkönä. Mies oli mukana myös, kun päätettiin kehitellä uusi lapsille suunnattu pastatuote.

Raketti Spagetti syntyi puolivahingossa 

Hyvinkäällä on valmistettu perinteisen makaronin lisäksi jo yli 30 vuotta legendaarista Raketti Spagettia. Idea tuotteesta syntyi hieman vahingossa, kun tavallisen spagetin tuotannossa jäi pastaa aina pätkä yli. 

– Kun pitkää spagettia leikattiin pätkiksi, siitä jäi aina pieni pala yli. Sitä ei kuitenkaan pystytty oikein hyödyntämään, Markku muistelee Raketti Spagetin syntyä.

Vaikka spagettipätkiä ei voitu kerätä kätevästi talteen linjalta, jäi idea tuotteesta muhimaan ja siirtyi sittemmin tuotantoon. Nyt Raketti Spagettia valmistuu jokaisena viikon päivänä, 50 000 kilon erissä, neljän tunnin valmistusprosessissa. Mistä tuotteen nimi sitten juontaa juurensa? No tietenkin sen valmistumisen nopeudesta: pätkäpastan keittämiseen menee vain hetki, eli se valmistuu "raketin lailla".

Raketti Spagetti on ollut perinteisesti juuri lasten suosikki, mutta kyllä sitä aikuisetkin syövät – ja jopa lemmikit. Markku Mäkelällä itsellään oli aikoinaan koira, joka oli hulluna Raketti Spagettiin.

– Tein aikoinaan paljon sellaista spagettipaistosta. Minulla oli sekarotuinen, terrierin näköinen koira. En antanut hänelle illalla ruokaa, mutta koira ulisi sänkyni vieressä niin kauan, että sai spagettiannoksensa. En pystynyt nukkumaan, Markku nauraa.

Värikästä spagettia ja tummaa pastaa

Moni suomalainen ei ehkä ymmärrä, miten haastavaa hyvän pastan valmistaminen voi olla. Raketti Spagetillekin kehiteltiin myöhemmin värikäs sisartuote, Railakas Raketti Spagetti, eikä sen valmistaminen ole ihan yksinkertaista.

– Kyllä ikimuistoisimpia hetkiä urallani ovat ne, kun olemme kehittäneet haastavia, mutta menestyksekkäitä tuotteita, kuten tumman makaronin. 

Suomalaiset olivat tumman pastan syönnissä edelläkävijöitä ja meillä täysjyväpasta tuli markkinoille ennen Italiaa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja