Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä oliiviöljystä? Lue teksti pullon kyljestä – voi paljastaa, oletko ostanut huonoa öljyä

Julkaistu 25.07.2017 20:02

MTV LIFESTYLE

Mitä eroa erilaisilla oliiviöljyillä oikeasti on ja mistä huonon öljyn tunnistaa?

Marketin oliiviöljyhyllyllä törmää nykyään mitä erikoisempiin vaihtoehtoihin. Tarjolla on muun muassa eri yrteillä, chilillä ja muilla mausteilla höystettyjä oliiviöljyjä.

Mutta jos puhutaan aivan tavallisista, ”maustamattomista” oliiviöljyistä, niistäkin löytyy eroja. Ei ole aivan sama, ostatko oliiviöljyä, neitsytoliiviöljyä vai ekstraneitsytoliiviöljyä. Näiden öljyjen erot piilevät tuotantoprosessissa. Jotta öljyä voidaan kutsua neitsytoliiviöljyksi, se täytyy uuttaa täysin mekaanisesti ilman kemikaaleja. Ekstraneitsytoliiviöljyn täytyy puolestaan olla ”lähes täydellistä oliiviöljyä”, ilman makuvirheitä.

1. Ekstraneitsytoliiviöljy, (kylmäpuristettu) erittäin hieno neitsytöljy on täysin virheetön, täydellisen hyvänmakuinen ja -tuoksuinen oliiviöljy, jonka vapaiden rasvahapppojen määrä on korkeintaan 0,8 g / 100 g, siis 0,1-0,8 %. 

2. Neitsytoliiviöljy, (kylmäpuristettu) neitsytöljy on lähes virheetön, hyvänmakuinen oliiviöljy, jossa vapaiden rasvahappojen määrä on 0,1-2 %.

3. Tavallinen oliiviöljy. Sen vapaiden rasvahappojen määrä on max. 3 %.

Lähde: Knossos

Neitseellinen oliiviöljy puristetaan oliivin hedelmälihasta mekaanisesti mahdollisimman lempeästi alhaisessa lämpötilassa (kylmäpuristus), hitaasti suurta voimaa käyttämättä. Neitsytöljyyn ei sekoiteta mitään, siitä ei poisteta mitään, siihen ei lisätä mitään eikä sitä kuumenneta.

Öljysekoitukset kaikista halvimpia ja huonolaatuisimpia

Kaikkeen laadukkain on oliiviöljy, joka on valmistettu vain yhdestä lajikkeesta. Valitettavasit suurin osa Suomessa myytävistä oliiviöljyistä on kuitenkin öljysekoituksia

Oliiviöljyjä valmistavan Knossos-yrityksen mukaan huonolaatuisempia öljyjä kutsutaan lampante-neitsytöljykiksi, eli lamppuöljyiksi. Näissä öljyissä on runsaasti haju-, maku- ja värivirheitä ja happopitoisuus on korkeampi. Öljyjä ”oikaistaan”, jolloin niistä poistetaan suurimmat haju- ja makuvirheet. Näin saadaan edelleenkin joko extraneitsyt- tai neitsyt-luokkaan kuuluvia, mutta aromivirheellisiä ja edullisia oliiviöljyjä.

– Lampante-johdannaiset on sekoitettu useammasta laatuluokasta ja useasta maasta valituista öljyistä. Tavallisimmin niissä on pohjana joko espanjalainen tai italialainen raffinoitu lampante-neitsytoliiviöljy, johon on sekoitettu sopivassa määrin kreikkalaista tai turkkilaista extra virgin-laatuista öljyä. Italiassa näistä sekoitetuista öljyistä on löydetty myös pähkinäöljyä.

Hämäävät etiketit pulloissa

Knossokselta muistutetaan, että näidenkin oliiviöljylaatujen pulloetiketit saattavat olla erittäin hämääviä. Pullossa saattaa olla maininta ekstraneitsyt, vaikka sitä on sekoituksessa alle 40 prosenttia.

– Useimmiten niiden etiketeissä lukee olive oil (oliiviöljy), ´puhdas´ oliiviöljy (pure olive oil), tai jopa ´light´oil (kevyt öljy). Rasvojen keveydestähän tässä ei ole kysymys, öljy on aina täyttä rasvaa, kyse on maun keveydestä, lue puuttumisesta.

–Tällaiset öljyt tunnistaa useimmiten siitä, että makua on korjattu lisäämällä niihin muun muassa yrttejä, valkosipulia, paprikaa tms. Usein ne ovat myös muovipullossa ja niiden väriä on korjattu. Erityisen halpa ekstraneitsytöljy on aivan varmasti sekoitettu. 

Lähteet: Fine Dining Lovers, Knossos

Lisää aiheesta:

Ravitsemusasiantuntijat syynäsivät uuden Crème Bonjourin – tässä tuomioKaupan oliiviöljy ei välttämättä olekaan sitä, mitä pitäisi – Suomen tullin testeissä paljastui totuus: "Vastaavia ongelmia havaittu myös muualla"Valmistaja väittää: Yksi oleellinen seikka pullossa paljastaa, onko oliiviöljysi huonompaa laatua – löytyykö sinun kaapistasi?Oliivi, rypsi, rapsi vai kookos? Näin valitset oikean öljyn eri tarkoituksiinEthän osta kaupasta tietämättäsi huonoa oliiviöljyä? Yksi erityinen seikka paljastaa laadunTäysin kaloriton maapähkinävoi hämmästyttää – "en voi suositella tällaisia tuotteita kenellekään"
RasvaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Rasva
  • 01.09.202410:38
    Sydänterveys

    Tutkimuksessa yllättävä havainto terveellisestä oliiviöljystä

  • 11.05.202414:32
    Tutkimustulokset

    Harvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia

  • 29.03.202410:33
    Ravitsemus

    Suomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaan

  • 14.10.202106:30
    Verot

    Uutissuomalainen: Lähes puolet suomalaisista vastustaa terveysveron käyttöönottoa

  • 14.03.202014:00
    Ruoka

    Helppo rasvamuutos pienentää sydänsairauksien riskiä – jo puolikas ruokalusikallinen päivässä riittää