Mitä eroa erilaisilla oliiviöljyillä oikeasti on ja mistä huonon öljyn tunnistaa?
Marketin oliiviöljyhyllyllä törmää nykyään mitä erikoisempiin vaihtoehtoihin. Tarjolla on muun muassa eri yrteillä, chilillä ja muilla mausteilla höystettyjä oliiviöljyjä.
Mutta jos puhutaan aivan tavallisista, ”maustamattomista” oliiviöljyistä, niistäkin löytyy eroja. Ei ole aivan sama, ostatko oliiviöljyä, neitsytoliiviöljyä vai ekstraneitsytoliiviöljyä. Näiden öljyjen erot piilevät tuotantoprosessissa. Jotta öljyä voidaan kutsua neitsytoliiviöljyksi, se täytyy uuttaa täysin mekaanisesti ilman kemikaaleja. Ekstraneitsytoliiviöljyn täytyy puolestaan olla ”lähes täydellistä oliiviöljyä”, ilman makuvirheitä.
1. Ekstraneitsytoliiviöljy, (kylmäpuristettu) erittäin hieno neitsytöljy on täysin virheetön, täydellisen hyvänmakuinen ja -tuoksuinen oliiviöljy, jonka vapaiden rasvahapppojen määrä on korkeintaan 0,8 g / 100 g, siis 0,1-0,8 %.
2. Neitsytoliiviöljy, (kylmäpuristettu) neitsytöljy on lähes virheetön, hyvänmakuinen oliiviöljy, jossa vapaiden rasvahappojen määrä on 0,1-2 %.
3. Tavallinen oliiviöljy. Sen vapaiden rasvahappojen määrä on max. 3 %.
Lähde: Knossos
Neitseellinen oliiviöljy puristetaan oliivin hedelmälihasta mekaanisesti mahdollisimman lempeästi alhaisessa lämpötilassa (kylmäpuristus), hitaasti suurta voimaa käyttämättä. Neitsytöljyyn ei sekoiteta mitään, siitä ei poisteta mitään, siihen ei lisätä mitään eikä sitä kuumenneta.
Öljysekoitukset kaikista halvimpia ja huonolaatuisimpia
Kaikkeen laadukkain on oliiviöljy, joka on valmistettu vain yhdestä lajikkeesta. Valitettavasit suurin osa Suomessa myytävistä oliiviöljyistä on kuitenkin öljysekoituksia
