Tiesitkö tätä oliiviöljystä? Lue teksti pullon kyljestä – voi paljastaa, oletko ostanut huonoa öljyä

oliiviöljy

Mitä eroa erilaisilla oliiviöljyillä oikeasti on ja mistä huonon öljyn tunnistaa?

Marketin oliiviöljyhyllyllä törmää nykyään mitä erikoisempiin vaihtoehtoihin. Tarjolla on muun muassa eri yrteillä, chilillä ja muilla mausteilla höystettyjä oliiviöljyjä.

Mutta jos puhutaan aivan tavallisista, ”maustamattomista” oliiviöljyistä, niistäkin löytyy eroja. Ei ole aivan sama, ostatko oliiviöljyä, neitsytoliiviöljyä vai ekstraneitsytoliiviöljyä. Näiden öljyjen erot piilevät tuotantoprosessissa. Jotta öljyä voidaan kutsua neitsytoliiviöljyksi, se täytyy uuttaa täysin mekaanisesti ilman kemikaaleja. Ekstraneitsytoliiviöljyn täytyy puolestaan olla ”lähes täydellistä oliiviöljyä”, ilman makuvirheitä.

1. Ekstraneitsytoliiviöljy, (kylmäpuristettu) erittäin hieno neitsytöljy on täysin virheetön, täydellisen hyvänmakuinen ja -tuoksuinen oliiviöljy, jonka vapaiden rasvahapppojen määrä on korkeintaan 0,8 g / 100 g, siis 0,1-0,8 %. 

2. Neitsytoliiviöljy, (kylmäpuristettu) neitsytöljy on lähes virheetön, hyvänmakuinen oliiviöljy, jossa vapaiden rasvahappojen määrä on 0,1-2 %.

3. Tavallinen oliiviöljy. Sen vapaiden rasvahappojen määrä on max. 3 %.

Lähde: Knossos

Neitseellinen oliiviöljy puristetaan oliivin hedelmälihasta mekaanisesti mahdollisimman lempeästi alhaisessa lämpötilassa (kylmäpuristus), hitaasti suurta voimaa käyttämättä. Neitsytöljyyn ei sekoiteta mitään, siitä ei poisteta mitään, siihen ei lisätä mitään eikä sitä kuumenneta.

Öljysekoitukset kaikista halvimpia ja huonolaatuisimpia

Kaikkeen laadukkain on oliiviöljy, joka on valmistettu vain yhdestä lajikkeesta. Valitettavasit suurin osa Suomessa myytävistä oliiviöljyistä on kuitenkin öljysekoituksia

Oliiviöljyjä valmistavan Knossos-yrityksen mukaan huonolaatuisempia öljyjä kutsutaan lampante-neitsytöljykiksi, eli lamppuöljyiksi. Näissä öljyissä on runsaasti haju-, maku- ja värivirheitä ja happopitoisuus on korkeampi. Öljyjä ”oikaistaan”, jolloin niistä poistetaan suurimmat haju- ja makuvirheet. Näin saadaan edelleenkin joko extraneitsyt- tai neitsyt-luokkaan kuuluvia, mutta aromivirheellisiä ja edullisia oliiviöljyjä.

– Lampante-johdannaiset on sekoitettu useammasta laatuluokasta ja useasta maasta valituista öljyistä. Tavallisimmin niissä on pohjana joko espanjalainen tai italialainen raffinoitu lampante-neitsytoliiviöljy, johon on sekoitettu sopivassa määrin kreikkalaista tai turkkilaista extra virgin-laatuista öljyä. Italiassa näistä sekoitetuista öljyistä on löydetty myös pähkinäöljyä.

Hämäävät etiketit pulloissa

Knossokselta muistutetaan, että näidenkin oliiviöljylaatujen pulloetiketit saattavat olla erittäin hämääviä. Pullossa saattaa olla maininta ekstraneitsyt, vaikka sitä on sekoituksessa alle 40 prosenttia.

– Useimmiten niiden etiketeissä lukee olive oil (oliiviöljy), ´puhdas´ oliiviöljy (pure olive oil), tai jopa ´light´oil (kevyt öljy). Rasvojen keveydestähän tässä ei ole kysymys, öljy on aina täyttä rasvaa, kyse on maun keveydestä, lue puuttumisesta.

–Tällaiset öljyt tunnistaa useimmiten siitä, että makua on korjattu lisäämällä niihin muun muassa yrttejä, valkosipulia, paprikaa tms. Usein ne ovat myös muovipullossa ja niiden väriä on korjattu. Erityisen halpa ekstraneitsytöljy on aivan varmasti sekoitettu. 

Lähteet: Fine Dining Lovers, Knossos


 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.