Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oliivi, rypsi, rapsi vai kookos? Näin valitset oikean öljyn eri tarkoituksiin

Öljyt ovat ominaisuuksiltaan varsin erilaisia, ja osa niistä sopii ruoanlaittoon ja leivontaan paremmin kuin toiset.
Öljyt ovat ominaisuuksiltaan varsin erilaisia, ja osa niistä sopii ruoanlaittoon ja leivontaan paremmin kuin toiset.Shutterstock
Julkaistu 05.12.2017 11:35

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Ruokakauppojen laaja öljyvalikoima voi saada häkeltymään: mikä tuote kannattaa valita? Mikä sopii leivontaan, entä paistamiseen? Kokosimme Mashed-sivuston vinkit eri öljyjen hyödyntämisestä.

Erilaiset oliiviöljyt

Oliiviöljyn, neitsytoliiviöljyn ja ekstraneitsytoliiviöljyn erot löytyvät tuotantoprosessista. Jotta öljyä voidaan kutsua neitsytoliiviöljyksi, se täytyy uuttaa täysin mekaanisesti ilman kemikaaleja. Ekstraneitsytoliiviöljyn täytyy puolestaan olla ”lähes täydellistä oliiviöljyä”, ilman makuvirheitä.

LUE MYÖS: Tiesitkö tätä oliiviöljystä? Lue teksti pullon kyljestä – voi paljastaa, oletko ostanut huonoa öljyä

Ekstraneitsytoliiviöljyllä on hyvin matala 'savuamispiste' eli piste, jossa öljy syttyy palamaan. Siksi kaikista laadukkainta oliiviöljyä ei pitäisi käyttää paistamiseen tai leivontaan, vaan sitä kannattaisi hyödyntää mieluummin ruokiin, joita ei kuumenneta ja joissa ekstraneitsytoliiviöljyn mausta pääsee todella nauttimaan. Esimerkiksi dippeihin ja kastikkeisiin laadukas öljy sopii parhaiten.

Mitä matalampi oliiviöljyn laatu on, sitä paremmin se sopii paistamiseen. Tavallinen oliiviöljy onkin paras vaihtoehto ruoan ruskistamiseen ja grillaamiseen.

Rypsiöljy

Rypsiöljy on tuttu öljy monissa kotitalouksissa, vaikka sitä ei ehkä pidetä yhtä trendikkäänä tuotteena kuin uudempia öljyjä. Rypsi nimittäin menestyy erinomaisesti Suomen pohjoisissa olosuhteissa, ja se onkin Suomen tärkein ja viljellyin öljykasvi.

Esimerkiksi Harvardin School of Public Heathin mukaan rypsiöljy ei ole yhtään sen huonompi vaihtoehto kuin muutkaan kasviksista tehdyt öljyt. Rypsiöljyä ei kuitenkaan kannata käyttää paistamiseen, sillä korkeissa lämpötiloissa syntyy reaktio, joka muuttaa tyydyttymättömät rasvat tyydyttyneiksi.

LUE MYÖS: Rypsi vai rapsi – tiedätkö, miten öljyt eroavat toisistaan?

Rapsiöljy

Rapsiöljy on noussut myös varsin suosituksi tuotteeksi rypsiöljyn rinnalle. Sen etu on kevyt, mieto maku, joka toimii erittäin hyvin monissa erilaisissa ruoka-annoksissa. Rapsiöljy sopii erinomaisesti paistamiseen, ruskistamiseen, grillaamiseen ja paahtamiseen.

Auringonkukkaöljy

Auringonkukkaöljyssä on paljon hyviä rasvoja, jotka auttavat pitämään kolesteroliarvot kurissa. Auringonkukkaöljy on täydellinen valinta leivontaan, sillä sen hienovarainen maku ei varasta muilta ainesosilta huomiota, ja öljy pitää kakut ja browniet kosteina jopa päivien ajan.

Seesamiöljy

Seesaminsiemenistä tehtävää öljyä ei kuulu käyttää muiden perinteisten öljyjen tavoin. Pähkinämäistä seesamiöljyä ei siis käytetä ollenkaan esimerkiksi paistamiseen, vaan sitä hyödynnetään tuomaan makua. Monissa aasialaisissa ruoissa seesamiöljy on yksi tärkeimmistä aineksista, ja kaiken wokeista nuudeleihin, katkarapuihin ja naudan lihaan voi maustaa sillä.

Kookosöljy

Kookosöljyä on jo jonkin aikaa hehkutettu sen hyvistä terveysvaikutuksista, esimerkiksi kolesterolin kannalta. Rasvapitoisessa kookosöljyssä onkin hyviä rasvoja, jotka tekevät siitä ehkä hiukan terveellisemmän vaihtoehdon moniin tavallisiin öljyihin verrattuna.

Kookosöljy sopii erinomaisesti leivontaan. Huoneenlämmössä kiinteää kookosöljyä voi sulattaa kevyesti pannulla, ja sillä voi korvata ruoanlaitossa erinomaisesti juoksevan rasvan. Jos kookoksen makua haluaa enemmän, kannattaa valita mieluummin ekstraneitsyt- tai neitsytkookosöljy.

Kookosöljy kestää myös hyvin korkeita lämpötiloja, joten se sopii loistavasti myös esimerkiksi vihannes- ja curryruokiin.

Lähde: Mashed

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Asiantuntijat perkaavat suosituimpia ruokatrendejä – eivät niin terveellisiä kuin ehkä luulit? Raaka-aine, jolla taiot ruoastasi paremman makuista – järisyttävän hyvä valinta niin pastalle kuin suklaakakulle!Voi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseenTiesitkö tätä oliiviöljystä? Lue teksti pullon kyljestä – voi paljastaa, oletko ostanut huonoa öljyäHenri Alén tyrmää suomalaisten suosikkirasvan: "Mautonta"Makeaa vai voimakasta? Väärä oliiviöljy voi pilata ruoan
ÖljytRasvaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Öljyt
  • 03.02.201918:01
    Ruoka

    Raaka-aine, jolla taiot ruoastasi paremman makuista – järisyttävän hyvä valinta niin pastalle kuin suklaakakulle!

  • 31.01.201917:01
    Ruoanlaitto

    Ethän lisää oliiviöljyä kuumalle pannulle? Tyypillinen moka voi pilata maun ja tuhota terveelliset ainesosat

  • 30.04.201806:57
    Rasva

    Voi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseen

  • 18.03.201808:03
    Kananmuna

    Paista munat näin! Yksi ainesosa tekee kananmunistasi entistäkin terveellisempiä ja maittavampia

  • 02.08.201708:27
    Makuja

    Kuluttaja: Kalliimmat oliiviöljyt eivät ehkä olekaan sitä, mitä luulet – halpis-Pirkka voitti makutestissä Stockmannin