Energiattomat elintarvikkeet ovat syötävää, mutta täysin kaloritonta ruokaa. Miten on mahdollista, ettei esimerkiksi maapähkinävoi sisällä lainkaan energiaa?
Suomessa myytävät kalorittomat elintarvikkeet herättävät kummastusta. Myynnissä on niin maapähkinävoita, pastakastiketta, majoneesia, suklaasiirappia kuin suklaadippiäkin, joiden kaikkien energiasisältö on ainesosaluetteloiden mukaan puhdas nolla. Miten ruoka voi olla täysin kaloritonta, ja mistä se sitten koostuu, jos energiaa ei ole?
Otetaan esimerkiksi Walden Farmsin maapähkinävoi. Tuotteen ainesosaluettelo on varsin erikoinen: triplasuodatettu vesi, kasvikuidut, merisuola, maissitärkkelys, ksantaanikumi, luontainen maapähkinäaromi, luonnollinen maapähkinäuute, keinotekoiset väriaineet, maitohappo (säilöntäaine), natriumbentsoaatti (säilöntäaine), sukraloosi.
– Idea on, että kasvikuitujen ympärille on laitettu makuaineita. Tuotteen ydin ovat jonkinlaiset kasvikuidut, joista ei kerrota sen tarkemmin, mitä ne ovat. Yleensä kasvikuidut hajoavat jonkin verran viimeistään paksusuolessa, joten jonkin verran niistäkin tulee energiaa. Se, että tuote olisi täysin kaloriton, on valhe, toteaa ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen Helsingin yliopistosta.
Saman valmistajan hunajan ja mustapippurin makuiseksi mainostettu majoneesi puolestaan sisältää muun muassa ohratärkkelystä.
– Kyllä sekin on periaatteessa hiilihydraattia, eli energiaa tulee, Mutanen selittää.
– Olen älyttömän huolissani, että jotkut syövät tällaisia elintarvikkeita. Ihmiset ovat aina huolissaan lisäaineista, ja nämä eivät mitään muuta olekaan kuin lisättyä, keinotekoista sotkua. En voi suositella tällaisia tuotteita kenellekään.
