Tiesitkö tätä maksalaatikosta? Suomen ostetuimpaan valmisruokaan liittyy oleellisesti luku 21

Maksalaatikko
Maksalaatikko on Suomen myydyin valmisruoka-annos. Shutterstock

Lokakuun 10. päivä on virallisesti maksalaatikkopäivä! Tiesitkö näitä faktoja suomalaisten suosikista?

Lokakuun 10. päivä tunnetaan Aleksis Kiven sekä suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Päivämäärän on napannut omaan käyttöönsä myös elintarvikevalmistaja Saarioinen. Nyt juhlistetaan nimittäin myös suomalaista klassikkovalmisruokaa, maksalaatikkoa. Maksalaatikkopäivää vietetään nyt viidettä kertaa.

Saarioinen on aikaisempina maksalaatikkopäivinä muun muassa vienyt maksalaatikkoa maisteltavaksi Ranskaan, Italiaan ja Skotlantiin maksalaatikkopäivän hengessä sekä etsinyt Suomen suurinta maksalaatikkofania.

Suomen ostetuin valmisruoka

Saarioisten maksalaatikkoa myydään vuosittain jopa yhdeksän miljoonaa rasiaa, mikä tekee siitä Suomen ostetuimman valmisruoka-aterian. Maksalaatikkoa on valmistettu Sahalahden tehtaalla jo vuodesta 1957. 

Alkuperäisen maksalaatikkoreseptin takana oli Saarioisilla työskennellyt talousopettaja Mertta Järvi. Tuotteen resepti on pysynyt miltei muuttumattomana alusta asti. Riisiä ja maksaa maustavat valkopippuri ja suola.

– Laatikoita paistetaan noin tunti Sahalahden 30-metrisessä uunissa. Paistamisen jälkeen tuote jäähdytetään nopeasti, mikä takaa säilyvyyden, Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka kertoi vuonna 2019.

Maksalaatikkorasiassa on keskimäärin 21 rusinaa

Tiesitkö, että jokaisessa maksalaatikkorasiassa on keskimäärin 21 rusinaa?

Kuten jo vuonna 2018 kerroimme, Kannattaa muistaa, että kyse on keskiarvosta. Rusinoiden määrä voi siis hieman vaihdella. Palautetta Saarioisille ei kannata lähettää, jos rusinoita laatikosta löytyy vain 20 kappaletta. 

Jos maksalaatikoita myydään vuosittain noin 9 miljoonaa rasiaa, tämä tarkoittaa vuodessa noin 189 miljoonaa rusinaa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja