Lähes jokainen muistaa lapsuudestaan "kaikkien aikojen hittimakkaran" – maistuuko vielä sinulle?

Lauantaimakkara
Lauantaimakkara on suomalainen klassikko. MTV

Sentinpaksu viipale lauantaimakkaraa suoraan pötköstä tuoreen ranskanleivän päällä – tämä makumuisto on varmasti tuttu monelle suomalaiselle.

Ruokatrendit vaihtuvat, uusia elintarvikkeita lanseerataan jatkuvasti, mutta yksi klassikko on ja pysyy markettien leikkelehyllyllä: Lauantaimakkara on edelleen Suomen yleisin leikkelemakkara, jonka historia ylettyy jopa 1920-luvulle saakka. Lauantaimakkaran uskotaan tulleen Suomen markkinoille vuonna 1928, jolloin sitä myytiin Elannon valikoimissa.

Lauantai ja Gotler edelleen Atrian myydyimmät leikkelemakkarat

Atrian valikoimista löytyy edelleen se perinteinen lauantaimakkarapötkö, mutta sen lisäksi myös valmiiksi viipaloidut leikkeleet. Yhtiö teki vuonna 2013 leikkelemakkaroista kyselytutkimuksen, josta selvisi lauantaimakkaran olevan yhä suomalaisten suosikki.

Lauantaimakkara on Suomen yleisin leikkelemakkara, jonka sileä rakenne saadaan perinteisesti aikaan perunatärkkelyksellä. Raaka-aineena voi olla pelkkä sianliha tai eri lihalajien sekoitus – myös kalkkunanlihaa voi olla makkarassa.

– Lauantain kohdalla tuli useaan otteeseen kommentteja, jossa muisteltiin kuinka lapsena tehtiin leipiä ranskanleivästä ja Atria Lauantaista. Tutkimuksen yhteenvetona todettiin, että makkaraleikkele on ”unohdettu herkku”. Lauantaita pidetään vahvasti lapsiperheiden tuotteena, Atrian viestintäpäällikkö Hanne Kortesoja toteaa.

Atrian myydyimmät leikkelemakkarat ovatkin edelleen Lauantai sekä toinen klassikko Gotler.

– Nämä tuotteet nousevat koko leivänpäällisten volyymillisesti ostetuimpien tuotteiden listalla top neloseen kumpikin. Makkaratangoilla on oma kuluttajakuntansa mutta niiden myynti on ”hienoisessa” laskussa.

Lauantaimakkara maistuu erityisesti miehille

Saarioinen osti vuonna 1984 Hämeenlinnassa toimineen Mestari Pedersenin lihajalostetehtaan, jonka valikoimiin kuului noin 30 tuotetta: leikkeleitä, meetvursteja, makkaroita ja maksapasteijaa. Valikoimassa oli myös lauantaimakkara. Alkuun lauantaimakkaraa myytiin 2,2 kilon tangoissa. Ensimmäiset Saarioisten lauantainmakkara-viipalepakkaukset tuotiin markkinoille vuonna 1992.

Vuonna 1998 Lauantaimakkara tuotiin markkinoille Suomen ensimmäisessä uudelleensuljettavassa pakkauksessa, jossa oli sinettitarra ja myös piikkireikä hyllysijoitusta varten. Kevyt Lauantaimakkara tuotiin uutuutena markkinoille vuonna 2000.

– Lauantaimakkaroiden ostajien keskuudessa korostuvat hyvä maku, edullinen hinta, suomalainen valmistaja, maku, josta kaikki pitävät ja ennestään tuttu tuote. Lauantaimakkara onkin koko perheen tuote, Saarioisten lihajalosteiden tuoteryhmäpäällikkö Sari Noponen kertoo.

Saarioisten mukaan lauantaimakkarat muodostavat oman tuoteryhmänsä, jolla on selvästi oma melko lojaali käyttäjäkuntansa. Käyttäjissä korostuvat erityisesti miehet.

– Alueellisesti käyttäjissä korostuu hieman Länsi-Suomi. Lauantaimakkaraa ostetaan tuomaa makua leivälle, mutta 40 prosenttia suomalaisista sanoo napostelevansa sitä myös suoraan paketista.

Lauantaimakkara on edelleen Saarioisten toiseksi myydyin leivänpäällinen Kultakinkun jälkeen.

Lauantaimakkaratankoja on markkinoilla edelleen jonkin verran, mutta myynti on selkeästi pienempää kuin siivupakkausten. Saarioinen ei myy enää Lauantaimakkaraa tankona.

Saarioisen ja Atrian lisäksi lauantaimakkaraa valmistaa muun muassa Pouttu, Pajuniemi ja HK.

Lähteet: Atria, Saarioinen, Raholan ruokasanasto

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.