Totuus jaffakekseistä hämmentää – nyt kantaa otti jopa Skotlannin pääministeri: "Siinäs kuulette"

1:32 Huikea kokoelma! Suvi on kerännyt vanhoja karkkipakkauksia jo kymmenisen vuotta

Jaffakeksien todellinen olemus on jälleen noussut uutisotsikoihin tunnetun skotlantilaisen poliitikon otettua kantaa aiheeseen.

Videolla suomalaisen Suvin huikea karkkipakkauskoelma. Muistatko vielä nämä menneiden vuosikymmenten tuotteet?

Tiesitkö, että Englannissa ja Skotlannissa jaffakeksit ovat virallisesti kakkuja, eivät suinkaan keksejä? Aiheesta kiistellään tasaisin väliajoin ja viimeksi vuonna 2019 Briteissä nousi uutisotsikoihin leivonnaisiin liittyvä mehevä riita.

Riita leivoksen todellisesta olemuksesta sai alkunsa maaliskuussa 2019, kun YouGov-markkinointitutkimusyritys kertoi jaffakeksien olevan neljänneksi suosituin keksi Isossa-Britanniassa. Osa ihmisistä ilmaisi ärtymyksensä siitä, että leivonnaisia nimitettiin kekseiksi. Perusteiksi esitettiin, että jo leivonnaisten nimi Jaffa Cakes viittaa kakkuun ennemmin kuin keksiin

Jaffakeksi (englanniksi Jaffa Cake) on alun perin brittiläisen McVitien vuonna 1927 markkinoille lanseeraama tuote, joka koostuu suklaakuorrutteesta, appelsiinin makuisesta marmeladista ja kakkupohjasta. Valmistaja ei rekisteröinyt Jaffa Cakes -nimeä tavaramerkiksi, minkä vuoksi muutkin valmistajat voivat myydä tuotteita samalla nimellä. Suomessa leivonnaista myy Jaffa-tuotemerkillä Fazer. 

Virallisesti kakkuja oikeuden päätöksellä – Skotlannin pääministeri eri mieltä

Virallisesti jaffakeksit ovat kakkuja oikeuden päätöksellä. Vuonna 1991 niiden valmistaja McVities puolusti asiaa oikeudessa välttääkseen keksituotteiden arvonlisäverotuksen. McVities voitti oikeustaistelun ja  jaffakeksit määriteltiin kakuiksi. Brittilehti The Courierin mukaan jaffat määriteltiin oikeudessa kakuiksi sen perusteella, että keksit pehmenevät ajan myötä ja kakut sen sijaan kovettuvat. Näin ollen tuote on kakkua. 

Nyt aiheeseen on kuitenkin ottanut kantaa itse Skotlannin pääministeri, Nicola Sturgeon. Pääministeriltä kysyttiin asiaa perjantaina. Sturgeonilta tiedusteltiin, muistaako hän mahdollisesti vanhan verokiistan ja onko se verrattavissa Skotlannin hallituksen perjantaina julkaisemaan lainsäädäntöön, jossa kahviloiden ja ravintoloiden luokittelu on epäselvä. 

–  Saatat ehkä muistaa, että vuosia sitten järjestettiin kuuluisa oikeudenkäynti siitä, onko jaffakakku keksi. Pelkäättekö, että saatamme ajautua samankaltaiseen tilanteeseen nyt, kun monet ravintola-alan ihmiset pitävät kahviloiden ja ravintoloiden uutta luokittelua hyvin hankalana? toimittaja Gordon Chree kysyi. 

Sturgeon ei varsinaisesti vastannut toimittajan kysymykseen, vaan otti sen sijaa kantaa jaffakeksien olemukseen.

–  Minun mielestäni jaffakakku on ehdottomasti keksi. Siinäs kuulette...tämä on varmasti yksi kiistanalaisimmista asioista, jonka ole koskaan sanonut ja pieni ripaus huumoria näinä vaikeina aikoina, pääministeri Sturgeon totesi.

"Tämä on yksinkertaisesti väärin"

Sturgeonin poikkeava kanta on aiheuttanut Twitterissä luonnollisesti kiivaan keskustelun. 

Skotlannin sosiaalidemokraattisen ja työväenpuolue SDLP:n puheenjohtaja Colum Eastwood totesi ytimekkäästi:

– En muista, milloin olisin ollut viimeksi eri mieltä Nicola Sturgeonin kanssa. Mutta tämä, tämä on yksinkertaisesti väärin. 

Lähde: The Courier

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja