Suositut leivonnaiset aiheuttivat mehevän riidan – ovatko herkut mielestäsi keksejä vai kakkuja?

shutterstock_585970850
Jaffakeksit ovat suosittuja leivonnaisia ympäri maailmaan. Kuvituskuva. Shutterstock

Iso-Britanniassa jaffakeksien (eng. Jaffa Cakes) todellinen olemus jakaa kansaa, kertoo The Independent.

Videolla herkullisten keksien reseptin, johon tarvitset vain kolmea ainesosaa!

Kuten jo nimi kertoo, Suomessa jaffakeksejä pidetään kekseinä. Mutta Iso-Britanniassa käytännössä samasta suklaakuorrutteesta, appelsiinin makuisesta marmeladista ja kakkupohjasta koostuvasta leivonnaisesta käytetään nimeä Jaffa Cakes – vapaasti suomennettuna jaffakakku.

Riita leivoksen todellisesta olemuksesta sai alkunsa maaliskuussa, kun YouGov-markkinointitutkimusyritys kertoi jaffakeksien olevan neljänneksi suosituin keksi Isossa-Britanniassa.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Osa ihmisistä ilmaisi ärtymyksensä siitä, että leivonnaisia nimitettiin kekseiksi. Perusteiksi esitettiin, että jo leivonnaisten nimi Jaffa Cakes viittaa kakkuun ennemmin kuin keksiin. Britit eivät taida tietää, että Suomessa samaisia leivonnaisia kutsutaan kekseiksi.

Ihmiset myös huomauttivat, että vanhetessaan leivonnaiset kovettuvat eivätkä pehmene.

”Jos Jaffa Cakesit olisivat keksejä, niitä kutsuttaisiin jaffakekseiksi ei kakuiksi.” Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

”Jaffa Cakesit ovat kakkuja eivät keksejä. Näin se vain on. Jos olet toista mieltä, olet ehdottomasti väärässä.”Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

”Keksit pehmenevät ja kakut kovettuvat. Näillä perustein kaikki on sanottu.”Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Osa puolestaan huomautti, että jos kakkua kaipaavalle tarjottaisiin jaffakeksiä, hän pettyisi suuresti.

”Jos joku tarjoaisi sinulle kakkua ja saisit jaffakeksin, olisit pettynyt. Minulle se on keksi.” Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

”Jättäkää minut rauhaan, Jaffa Cakesit ovat keksejä.”Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Oikeuden mukaan leivonnainen on kakku

Mutta mikä on oikea tulkinta?

Osa kommentoijista huomautti, että lain mukaan Jaffa Cakes -nimiset tuotteet ovat keksejä. Britanniassa jaffakeksejä valmistava McVitie’s joutui 1990-luvulla oikeustaisteluun siitä, ovatko leivonnaiset keksejä vai kakkuja, joita verotetaan keksejä vähemmän. Kakku-tulkinta voitti.

The Telegraph kertoi vuonna 2012, että yksi perustelu näkemykselle oli se, että jaffakeksit kovettuvat – eivät pehmenny – vanhentuessaan.

Suomessa Jaffa-keksejä valmistava Fazer määrittelee tuotteen leivoskeksiksi. 

Lähteet: The Independent, Twitter, The Telegraph

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.