Tiesitkö tätä halloumijuustosta? Yleinen grillaustapa onkin aivan väärä

7:38 Halloumhodarit

Halloumia ei kannatakaan grillata viipaloituna, helsinkiläisestä juustokaupasta muistutetaan.

Videolla kokki Teresa Välimäki valmistaa halloumihodareita ja antaa vinkkejä halloumin grillaamiseen.

Halloumi on monelle suomalaiselle tärkeä kesäherkku, sillä juusto maistuu erityisen hyvältä grillattuna. Halloumi on Kyprokselta kotoisin oleva juusto, jota on valmistettu jo vuosisatojen ajan. Halloumin erikoisuus piilee nimenomaan sen grillaus- ja paisto-ominaisuuksissa: juusto sulaa vain sisältä ja pinnasta tulee rapea.  

Jos halloumin parhaat puolet haluaa saada esille, on syytä perehtyä myös juuston oikeaoppiseen grillaustapaan. Tiesitkö, että halloumia ei tulisi grillata viipaloituna? Oikeaoppisesta grillaustavasta kertoi Twitterissä juustokauppa Juustoansa kesällä 2020:

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Jos halloumin grillaa viipaloituna, siitä tulee helposti sitkeää ja kumimaista. Kokonaisena grillattuna halloumi sen sijaan pääsee loistamaan pehmeydellään. Twitterissä moni kuitenkin haikailee halloumiviipaleiden rusketusraitojen perään. Juustoansa kuitenkin suosittelee testaamaan halloumin kokonaisena grillaamista, sillä pinnasta tulee joka tapauksessa rapsakka. 

– Pintaan kaunis rusketus ja sisällä odottaa mehevä sisus

Näin grillaat parasta halloumia

Halloumi-brändi Fontanan Ruotsin sivustolla kerrotaan, miten halloumista saa grillattua täydellistä. Varmista ensin, että grilli on todella kuuma ja putsattu hyvin. Grillillä oleva lika voi aiheuttaa juuston palamisen. Fontanalta suositellaan, että halloumipala leikataan ensin keskeltä halki.

Kuivaa palat tämän jälkeen talouspaperilla. Jos pinta jää märäksi, juusto voi "purskahtaa" grilissä ja jäädä grillin ritilöihin helpommin kiinni. Grillin ritilät kannattaakin voidella oliiviöljyllä juuri ennen, kun halloumit laittaa grilliin paistumaan. Käännä juusto pihtien avulla, kun se alkaa saada väriä grillissä, noin ½-1 minuutin paiston jälkeen. 

Tarjoile halloumi suoraan grillistä. Se sopii mainiosti erilaisten grilliruokien lisukkeksi, burgerin väliin tai vaikka mansikan makupariksi. 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2020.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja