Tiesitkö tätä berliininmunkista? Turkulaiset eivät halua luopua "piispiksistään"

1:36 Valmista Omar-munkkeja itse – näin helppoa se on!

Tunnetko sinä suositun herkun nimellä berliininmunkki vai piispanmunkki?

Millä nimellä sinä tunnet vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella päällystetyn munkin? Käyttämäsi nimi paljastaa luultavasti, missä asut tai mistä olet kotoisin. 

Pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa leivonnainen tunnetaan berliininmunkkina, mutta erityisesti Turussa ja sen lähistöllä leivonnaisen nimi on piispanmunkki. Nimikiistaan ja piispanmunkki-nimen historiaan on perehtynyt aiemmin muun muassa Kirkko ja kaupunki -lehti

Piispanmunkkeja valmistaa muun muassa turkulainen leipomo Rosten. Leipomo kertoo tiedotteessaan munkin nimen historiasta.

– Piispanmunkki nimi tulee Turusta, koska siellä sijaitsi Suomen ensimmäinen piispanistuin. Piismanmunkin, eli piispiksen kuorrutus oli alun perin valkoinen, kuin piispan liiperit. Nimi oli kunnianosoitus arkkipiispan viralle.

Leipomo Rosten jakoi oman ohjeensa piispiksiin eli piispanmunkkeihin, jotta voit kokeilla niiden leipomista myös kotona.

Piispanmunkit

Reseptistä tulee 30 kpl, 50 g painoisia munkkeja.

Ainekset:

  • 0,5 l vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2 tl suolaa
  • n. 14 dl vehnäjauhoja
  • 100 g leivontamargariinia

Kuorrutus:

  • 2 dl tomusokeria
  • noin 1 1/2 rkl kuumaa vettä
  • (elintarvikeväriä)

 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja munat. 

2. Lisää reilu puolet vehnäjauhoista. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Lisää viimeiseksi pehmeä margariini ja jatka sekoittamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

3. Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Anna munkkien vielä kohota liinan alla.

4. Uppopaista munkit kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Paistoon käy esim. rypsiöljy.

5. Nosta munkit talous-paperille valumaan. Pursota haluamasi hillo pursotuspussilla ja täyte-tyllalla munkin sisään, kun munkki on vielä lämmin.

6. Valmista kuorrute sekoittamalla kuorrute-ainekset keskenään ja kuorruta jäähtyneet munkit. JA NAUTI!

Lähde: Leipomo Rosten/Toptaste

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja