Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä berliininmunkista? Turkulaiset eivät halua luopua "piispiksistään"

Leipomo Rosten
Julkaistu 20.02.2021 18:02

MTV LIFESTYLE

Tunnetko sinä suositun herkun nimellä berliininmunkki vai piispanmunkki?

Millä nimellä sinä tunnet vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella päällystetyn munkin? Käyttämäsi nimi paljastaa luultavasti, missä asut tai mistä olet kotoisin. 

Pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa leivonnainen tunnetaan berliininmunkkina, mutta erityisesti Turussa ja sen lähistöllä leivonnaisen nimi on piispanmunkki. Nimikiistaan ja piispanmunkki-nimen historiaan on perehtynyt aiemmin muun muassa Kirkko ja kaupunki -lehti. 

Piispanmunkkeja valmistaa muun muassa turkulainen leipomo Rosten. Leipomo kertoo tiedotteessaan munkin nimen historiasta.

– Piispanmunkki nimi tulee Turusta, koska siellä sijaitsi Suomen ensimmäinen piispanistuin. Piismanmunkin, eli piispiksen kuorrutus oli alun perin valkoinen, kuin piispan liiperit. Nimi oli kunnianosoitus arkkipiispan viralle.

Leipomo Rosten jakoi oman ohjeensa piispiksiin eli piispanmunkkeihin, jotta voit kokeilla niiden leipomista myös kotona.

Piispanmunkit

piispanmunkkiLeipomo Rosten

Reseptistä tulee 30 kpl, 50 g painoisia munkkeja.

Ainekset:

  • 0,5 l vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2 tl suolaa
  • n. 14 dl vehnäjauhoja
  • 100 g leivontamargariinia

Kuorrutus:

  • 2 dl tomusokeria
  • noin 1 1/2 rkl kuumaa vettä
  • (elintarvikeväriä)

 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja munat. 

2. Lisää reilu puolet vehnäjauhoista. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Lisää viimeiseksi pehmeä margariini ja jatka sekoittamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

3. Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Anna munkkien vielä kohota liinan alla.

4. Uppopaista munkit kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Paistoon käy esim. rypsiöljy.

5. Nosta munkit talous-paperille valumaan. Pursota haluamasi hillo pursotuspussilla ja täyte-tyllalla munkin sisään, kun munkki on vielä lämmin.

6. Valmista kuorrute sekoittamalla kuorrute-ainekset keskenään ja kuorruta jäähtyneet munkit. JA NAUTI!

Lue myös: Huomasitko tämän muutoksen Lidlin paistopisteellä? Hypetetyt tuotteet katosivat kaikessa hiljaisuudessa – Lidl kertoo syyn

Lähde: Leipomo Rosten/Toptaste

Lisää aiheesta:

Juha-Pekka, 32, teki Snickers- ja Mars-patukoita itse: "Jopa parempia kuin aidot"Paluu menneisyyteen: Ihastuttavat leivokset kesäjuhliin – milloin olet viimeksi syönyt?Epäilyttääkö munkinpaisto? Näillä vinkeillä loihdit vapun suussa sulavimmat herkutSuussa sulava ranskalaisleivos tuo klassisen säväyksen juhlapöytään – tällä niksillä onnistut taatustiBerliininmunkitKinuski-laskiaispullat
RuokaTurkuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • Eilen09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • Eilen07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!