Tiesitkö tätä berliininmunkista? Turkulaiset eivät halua luopua "piispiksistään"
Tunnetko sinä suositun herkun nimellä berliininmunkki vai piispanmunkki?
Millä nimellä sinä tunnet vaaleanpunaisella sokerikuorrutteella päällystetyn munkin? Käyttämäsi nimi paljastaa luultavasti, missä asut tai mistä olet kotoisin.
Pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa leivonnainen tunnetaan berliininmunkkina, mutta erityisesti Turussa ja sen lähistöllä leivonnaisen nimi on piispanmunkki. Nimikiistaan ja piispanmunkki-nimen historiaan on perehtynyt aiemmin muun muassa Kirkko ja kaupunki -lehti.
Piispanmunkkeja valmistaa muun muassa turkulainen leipomo Rosten. Leipomo kertoo tiedotteessaan munkin nimen historiasta.
– Piispanmunkki nimi tulee Turusta, koska siellä sijaitsi Suomen ensimmäinen piispanistuin. Piismanmunkin, eli piispiksen kuorrutus oli alun perin valkoinen, kuin piispan liiperit. Nimi oli kunnianosoitus arkkipiispan viralle.
Leipomo Rosten jakoi oman ohjeensa piispiksiin eli piispanmunkkeihin, jotta voit kokeilla niiden leipomista myös kotona.
Piispanmunkit
Reseptistä tulee 30 kpl, 50 g painoisia munkkeja.
Ainekset:
- 0,5 l vettä
- 50 g hiivaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 2 munaa
- 2 tl suolaa
- n. 14 dl vehnäjauhoja
- 100 g leivontamargariinia
Kuorrutus:
- 2 dl tomusokeria
- noin 1 1/2 rkl kuumaa vettä
- (elintarvikeväriä)
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja munat.
2. Lisää reilu puolet vehnäjauhoista. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Lisää viimeiseksi pehmeä margariini ja jatka sekoittamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
3. Peitä taikina ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Anna munkkien vielä kohota liinan alla.
4. Uppopaista munkit kuumassa öljyssä kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Paistoon käy esim. rypsiöljy.
5. Nosta munkit talous-paperille valumaan. Pursota haluamasi hillo pursotuspussilla ja täyte-tyllalla munkin sisään, kun munkki on vielä lämmin.
6. Valmista kuorrute sekoittamalla kuorrute-ainekset keskenään ja kuorruta jäähtyneet munkit. JA NAUTI!
Lähde: Leipomo Rosten/Toptaste
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan