Tiesitkö? Tästä arkisesta ruoasta saattaa löytyä apu moneen sairauteen

salaatti,-pasta, älä heitä ruokaa roskikseen
Shutterstock

Isoja, pieniä, punaisia, keltaisia, pyöreitä ja soikeita. Tomaatteja on kauppojen hyllyillä jos jonkinlaisia. Tämä tuttu kasvis on todellinen terveyspommi.

Tomaateilla on valtavasti terveysvaikutuksia: tutkimukset ovat osoittaneet niiden auttavan moniin vakaviin sairauksiin. Tomaatit saavat punaisen värinsä lykopeenistä. joka on voimakas antioksidantti. Lykopeenin on todettu auttavan eri syöpien ehkäisyssä ja jopa pysäyttävän syöpäsolujen lisääntymisen. Laboratoriotesteissä on saatu hyviä tuloksia kohdun limakalvoilla olevan, rinta- ja keuhkosyövän osalta. Tutkimukset tosin ovat vielä aikaisessa vaiheessa.

Tomaatti sisältää kuitua, kaliumia ja C-vitamiinia, jotka kaikki edesauttavat sydämen terveyttä. Tomaateissa on alhainen glykeeminen indeksi riippumatta siitä, syödäänkö ne tuoreena vai kypsennettynä. Alhaisen glykeemisen indeksin ja runsaan vitamiinipitoisuuden lisäksi tomaateissa on paljon rautaa, joten ne ovat erinomaista ruokaa diabeetikoille.

Tomaattien sisältämä lykopeeni auttaa ihoa taistelemaan UV-säteilyn aiheuttamaa ihon vanhenemista vastaan. Joidenkin tutkimusten mukaan tomaatit saattavat hidastaa myös ikään liittyviä kaihia ja silmäpohjanrappeumaa.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja