Mustikoilla huikeita ominaisuuksia – näin ne vaikuttavat kehoon

Marjoja
Metsät ovat heinäkuussa pullollaan mustikoita. Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev / Grigory Bruev)

Mustikat ovat terveellinen ja herkullinen lisä ruokavalioon – ja niiden syöminen todella kannattaa. 

Mustikat ovat vähäkalorisia, monipuolisia ja herkullisia terveyspommeja. Ota selvää, millaisia terveysvaikutuksia tutuilla marjoilla on!

Mustikat ovat vähäkalorisia

100 grammaa mustikoita pitää sisällään noin 44 kilokaloria.

Voivat edistää sydän- ja verisuoniterveyttä

Mustikat sisältävät polyfenoleiksi kutsuttuja fytonutrientteja. Niillä on antioksidanttisia ja tulehduksia estäviä vaikutuksia ja ne voivat edistää sydämen terveyttä sekä vähentää muita kroonisia sairauksia. Erään tutkimuksen mukaan mustikat voivat myös auttaa madaltamaan verenpainetta.

Voivat parantaa insuliiniherkkyyttä

Erään tutkimuksen mukaan mustikkasmoothieiden juominen auttoi esidiabeteksesta kärsiviä liikalihavia aikuisia parantamaan insuliiniherkkyyttään. Tämä saattaa johtua mustikoista löytyvistä antosyaani-yhdisteistä, joissa on antioksidanttisia ominaisuuksia.

Tekevät hyvää aivojen terveydelle

Erään tutkimuksen mukaan ikääntymiseen liittyvää muistinmenetystä voi estää, mutta sitä voi myös parantaa. Tämä huomattiin, kun tutkimuksessa iäkkäille rotille syötettiin mustikoita. Muistin parantunut tila kesti ainakin kuukauden.

Voivat alentaa syöpäriskiä 

Mustikoiden sisältämät antosyaanit saattavat auttaa pienentämään riskiä sairastua syöpään.

Mustikat ovat täynnä ravintoaineita

Mustikat sisältävät antioksidanttista C-vitamiinia, mangaania ja kuitua.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.