Tässäkö uusi superruoka? Enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa
Musta riisi on nimestään huolimatta tummanvioletti riisilajike. Mustan riisin terveysvaikutukset ovat niin huomattavia, että sitä on tituleerattu uudeksi superfoodiksi, kirjoittaa Fox News.
Mustassa riisissä on runsaasti kuitua, antioksidantteja, E- ja B-vitamiineja sekä mineraaleja. Suurimmat terveysvaikutukset tulevat kuitenkin mustan riisin sisältämistä antosyaaneista, joita on myös mustikoissa, karhunvatukoissa, karpaloissa ja granaattiomenoissa.
Mustassa riisissä on antosyaaneja jopa enemmän kuin mustikoissa, ja se tekee mustasta riisistä poikkeuksellisen terveellisen lisukkeen.
Antosyaanit ovat tehokkaita antioksidantteja, jotka hidastavat solujen vanhenemista ja tekevät hyvää niin sydämelle, aivoille kuin silmillekin. Antosyaaneilla on myös tulehdusta lievittäviä vaikutuksia ja antosyaaneja sisältävät ruoat auttavat pitämään verensokerin tasaisempana.
Musta riisi on terveellisempää kuin vaaleammat riisilajikkeet, mutta siinä on myös mieto pähkinäinen maku, joka tuo ruokiin uusia vivahteita. Musta riisi sopii muiden riisien tavoin myös gluteenittomaan ruokavalioon.
Antioksidanttisten ja tulehdusta lievittävien ominaisuuksien lisäksi musta riisi sopii myös painonhallintaan.
Musta riisi saa kehon tuntemaan itsensä kylläiseksi nopeammin, jolloin ylensyönnin riski pienenee. Tutkijoiden mukaan mustan riisin sisältämä C3G-antosyaani edesauttaa myös rasvan palamista kehossa.
Lähde: Fox News
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo videolla, miten annoskoot saa pidettyä kurissa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan