Tiesitkö? Näin kattilalle kannattaa tehdä, jos haluat täydellisiä kananmunia: "Paras tapa tehdä keitettyjä munia"

0:51 Kananmunakastike – näin teet sen oikein

The Kitchn -ruokasivustolla perehdytään tällä kertaa kananmunan keittämisen saloihin. Tiedätkö sinä, miten kananmunista saa joka kerta juuri oikean kypsyisiä?

Videolla: Testaa myös ikisuosikki kananmunakastike!

Yksi huono kovaksi keitetty kananmuna voi pilata elämäsi, sanoo The Kitchn-ruokasivuston ruokatoimittaja Faith Durand

– Ainakin minä luulin niin, kunnes opin, miten keitetään löysä ja kova kananmuna juuri sen kypsyiseksi kuin haluan. Täydellisessä kovaksi keitetyssä kananmunassa ei ole vihreää rinkulaa keltuaisen ympärillä. Sen sijaan sisus on kermaista ja pehmeää, Durand sanoo.

Kattila pois liedeltä!

Tämä perusresepti on Durandin mukaan salainen ase täydelliseen keitettyyn kananmunaan, haluat sen sitten löysäksi tai kovaksi keitettynä, tai jotain siltä väliltä. 

– Paras tapa tehdä keitettyjä munia joka kerta.

Durand suosittelee aloittamaan kanamunien keittämisen niin, että munat peitetään kattilassa kylmällä vedellä ja liesi laitetaan sitten lämpeämään. Kun vesi kiehuu, kattila otetaan pois liedeltä ja peitetään kannella. Näin kananmunat saavat kypsyä loppuun.

– On tiettyjä suositeltuja keittoaikoja, joita joudut ehkä hieman viilaamaan riippuen siitä, minkälaisesta munasta tykkäät. Nämä ajat ovat kuitenkin hyvä lähtökohta. 

Täydellisen kananmunan keittäminen

1.  Laita kanamunat kattilaan kylmään veteen niin, että vesi peittää ne. 

2.  Laita liesi lämpeämään täydelle teholle. Kun vesi kiehuu kunnolla, sammuta liesi ja ota kattila siitä pois. Peitä kattila kannella. 

3.  Jätä kananmunat kypsymään loppuun halutuksi ajaksi: erittäin löysä kananmuna 3 minuuttia, hieman juokseva keltuainen 4 minuuttia, pehmeä muna 6 minuuttia, kiinteä mutta kermainen kovaksi keitetty muna 10 minuuttia ja erittäin kovaksi keitetty muna 15 minuuttia.

4.  Kun aika on täysi, ota munat pois kattilasta ja riko jokaisen kuorta näpäyttämällä niitä hieman keittiötasoa vasten (älä tee näin, jos valmistit erittäin löysäksi keitetyn kananmunan)

5.  Siirrä kananmunat jääveteen ja anna olla minuutin ajan.

6. Kuoret irtoavat nyt helposti! Kuori ja nauti. 

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja