Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiedätkö, miten himoitut Michelin-tähdet ovat saaneet alkunsa? Taustalla rengasvalmistajan ovela kikka myynnin lisäämiseksi

Michelin Guide perustettiin alunperin helpottamaan matkailua.
Michelin Guide perustettiin alunperin helpottamaan matkailua. Shutterstock
Julkaistu 02.12.2018 17:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Michelin-tähdet ovat ravintolamaailman himotuimpia meriittejä, mutta tiesitkö, että näiden tähtien historia ei ole yhtä hohdokas kuin voisi luulla.

Guide Michelin julkaisee vuosittain oppaan, joka lista maailman parhaat ravintolat tähtiluokituksen perusteella. Vaikka kirja tunnetaan tänä päivänä arvostettuna ravintolaoppaana, sen historia on kaukana siitä, millainen asema kirjalla nykypäivänä on.

Videolla huippukokki paljastaa Michelin-tähtien salaisuuksia. Artikkeli jatkuu videon alla.

3:05Huippukokki kertoo Michelin-tähtien mystisestä taustasta

Rengasvalmistaja Michelin julkaisi ensimmäisen Guide Michelin oppaansa jo vuonna 1900, jolloin sitä jaettiin ilmaiseksi kaikille niille, jotka ostivat auton. Määrä ei päätä huimannut, sillä tuohon aikaan koko Ranskassa oli vain noin 3000 autoa, joista suurin osa Pariisissa.

Toivottiin lisäävän renkaiden kulutusta

Vaikka oppaan tarkoituksena oli tehdä matkailusta helpompaa listaamalla huoltoasemia, ruoka- ja yöpymispaikkoja, valmistaja toivoi oppaan lisäävän automatkailua, jotta renkaat kuluisivat ja autoilijat joutuisivat ostamaan uudet. Nerokasta, eikö totta? Oppaan alkuperäisenä tarkoituksena oli myös kasvattaa kiinnostusta autoihin, jotta yhä useampi ihminen hankkisi auton – ja samalla myös renkaat.


LUE MYÖS: Maailmalla hehkutetaan suomalaista ruokakulttuuria – keittiömestari: "Kiinnostus ei ole koskaan ollut näin suurta"

Ravintoloiden tähtiluokitus tuli mukaan oppaaseen 1930-luvulla. Yhden tähden ravintola tarkoittaa, että ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä ja kaksi tähteä sitä, että ravintolaan kannattaa tehdä kiertomatka. Kolme tähteä tarkoittaa puolestaan sitä, että ravintola on itsessään matkan arvoinen.

Ensimmäinen tähti suomalaisravintolalle saatiin vuonna 1987, kun tähti myönnettiin Eero Mäkelän luotsaamalle Palace Gourmet -ravintolalle.

Lähde: Michelin

Lisää aiheesta:

Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"Turku on tänään kansainvälisen median huomion keskipisteenä – "Ihan uskomaton lottovoitto"Turussa tapahtuu nyt jotain ennennäkemätöntä – Michelin-tähtiä ropisee: "Olemme ihan liekeissä"Michelin-tähden pokannut ravintola Grön yllätystähdestä: "Kiitos haastava suomalainen ilmasto ja säilykepurkit"Arvostettu ravintoloitsija teki jotain ennenkuulumatonta: Hyvästit kolmelle Michelin-tähdelleMichelin-tähti voi olla ravintolalle rasite – "Jos tippuu tähtiä, se on bonusta"
RavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 19.11.10:12
    Ruoka

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 6.11.16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat