Tiedätkö, mitä pyttipannun nimi oikeasti tarkoittaa? Moni ei ole tätä tajunnut

0:55 Näin grillaat makkaran oikein

Pyttipannu on herkullista ja suomalaisille tuttua tähderuokaa. Mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mistä ruokalajin nimi oikeastaan tulee? Onko olemassa pyttiä, joka laitetaan pannulle?

Videolla vinkit makkaroiden grillaamiseen!

Paistettua perunaa, makkaraa ja sipulia ketsupilla höystettynä – sitä on herkullinen pyttipannu kaikessa yksinkertaisuudessaan. Mutta mitä oikeastaan on pyttipannu? 

Pyttipannu on pytt i panna 

Moni ruokalaji on päätynyt ruokakulttuuriimme rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista. Näin on käynyt myös pyttipannun kohdalla ja ruokalajin nimi tuleekin suoraan ruotsin kielestä:

Pyttipannu on kirjaimellisesti pytt i panna, joka tarkoittaa pieniä palasia pannulla. Helsingin kaupunginkirjaston mukaan pyttipannu voi myös viitata ruotsin kielen sanaan pytteliten, sillä ainekset leikataan ruokalajiin pieniksi palasiksi. 

Ruotsin kieltä taitaville pyttipannun nimi on siis erittäin looginen. Mutta vaikka nimestä tunnistaakin helposti ruotsin kielen sanat, ei asiaa ole välttämättä tullut aiemmin noteeranneeksi. 

Toimituksessa suorittamamme pikagallup osoittaa, että pyttipannun-sanan merkitys ei ole aiemmin käynyt ihmisten mielessä. Kukaan kymmenestä haastatellusta ei tiennyt, mitä nimi tarkoittaa. 

– No nyt täytyy kyllä sanoa, että tässä kohtaa on aukko sivistyksessä, MTV Uutisten lifestyle-toimituksesta muun muassa kommentoidaan. 

Pyttipannun nimen hoksaaminen menee siis samaan kategoriaan klassisen Kinder-oivalluksen kanssa: ”18 vuotta meni, että hoksasin” – tajusitko sinä tätä naurettavan yksinkertaista asiaa Kinder-munista?

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2019.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja