Tiedätkö, miksi aamupalalla syödään pekonia? Vastaus saattaa yllättää
Moni meistä syö aamupalalla rasvaista pekonia, mutta miksi? Vastaus löytyy vuosikymmenten takaisesta markkinointikikasta.
Vahvoista mielipiteistä tunnetun kokki Seagus Mullenin mukaan tämän hetken suosituimmat aamupalatuotteet ovat vuosikymmenten takaisia mainoskikkoja, jotka ovat onnistuneet jäämään osaksi rutiinejamme.
Runsaasta pekoniaamiaista voidaan Mullenin mukaan kiittää miestä nimeltä Edward Bernays, joka tunnetaan myös modernin markkinoinnin ja PR:n isänä. Miehen työnä oli lisätä yritysten myyntiä, ja ainakin pekonin suhteen hänen voidaan sanoa onnistuneen melko hyvin.
Kokki kritisoi myös aamuista mehulasillista
Bernaysin ajatus oli miettiä, kuinka ihmiseen voidaan vaikuttaa kaikista tehokkaimmin, ja hän hyödynsikin paljon enonsa Sigmund Freudin ajatuksia käytännön työssään.
Ajatus pekoniaamiaisesta syntyi, kun Bernays sai joukon lääkäreitä väittämään runsaan aamiaisen olevan terveyden kulmakivi.
Ajatus siitä, että appelsiinimehu kuuluisi aamupalapöytään, on Mullenin mukaan 1950-luvulta peräisin oleva, amerikkalaisten sitrushedelmien kasvattajien mainoskikka.
– Appelsiinimehu on ehkä pahin asia, jota voit juoda ensimmäiseksi aamulla. Se on nestemäistä sokeria, eikä siinä ole kuituja, Mullen kertoo.
– Jos todella kaipaat sitä, osta appelsiini ja syö se, kokki lisää.
Lähde: GQ
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka