Tiedätkö, miksi aamupalalla syödään pekonia? Vastaus saattaa yllättää

pekoni, munakokkeli
Itävaltalais-yhdysvaltalainen mainosmies toi pekonin aamupalalautasillemme. Shutterstock

Moni meistä syö aamupalalla rasvaista pekonia, mutta miksi? Vastaus löytyy vuosikymmenten takaisesta markkinointikikasta. 

Vahvoista mielipiteistä tunnetun kokki Seagus Mullenin mukaan tämän hetken suosituimmat aamupalatuotteet ovat vuosikymmenten takaisia mainoskikkoja, jotka ovat onnistuneet jäämään osaksi rutiinejamme. 

Runsaasta pekoniaamiaista voidaan Mullenin mukaan kiittää miestä nimeltä Edward Bernays, joka tunnetaan myös modernin markkinoinnin ja PR:n isänä. Miehen työnä oli lisätä yritysten myyntiä, ja ainakin pekonin suhteen hänen voidaan sanoa onnistuneen melko hyvin.

Kokki kritisoi myös aamuista mehulasillista

Bernaysin ajatus oli miettiä, kuinka ihmiseen voidaan vaikuttaa kaikista tehokkaimmin, ja hän hyödynsikin paljon enonsa Sigmund Freudin ajatuksia käytännön työssään.

Ajatus pekoniaamiaisesta syntyi, kun Bernays sai joukon lääkäreitä väittämään runsaan aamiaisen olevan terveyden kulmakivi. 

Ajatus siitä, että appelsiinimehu kuuluisi aamupalapöytään, on Mullenin mukaan 1950-luvulta peräisin oleva, amerikkalaisten sitrushedelmien kasvattajien mainoskikka. 

– Appelsiinimehu on ehkä pahin asia, jota voit juoda ensimmäiseksi aamulla. Se on nestemäistä sokeria, eikä siinä ole kuituja, Mullen kertoo.

– Jos todella kaipaat sitä, osta appelsiini ja syö se, kokki lisää.

Lähde: GQ 

***

0:35

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja