Tiedätkö, miksi aamupalalla syödään pekonia? Vastaus saattaa yllättää

pekoni, munakokkeli
Itävaltalais-yhdysvaltalainen mainosmies toi pekonin aamupalalautasillemme. Shutterstock

Moni meistä syö aamupalalla rasvaista pekonia, mutta miksi? Vastaus löytyy vuosikymmenten takaisesta markkinointikikasta. 

Vahvoista mielipiteistä tunnetun kokki Seagus Mullenin mukaan tämän hetken suosituimmat aamupalatuotteet ovat vuosikymmenten takaisia mainoskikkoja, jotka ovat onnistuneet jäämään osaksi rutiinejamme. 

Runsaasta pekoniaamiaista voidaan Mullenin mukaan kiittää miestä nimeltä Edward Bernays, joka tunnetaan myös modernin markkinoinnin ja PR:n isänä. Miehen työnä oli lisätä yritysten myyntiä, ja ainakin pekonin suhteen hänen voidaan sanoa onnistuneen melko hyvin.

Kokki kritisoi myös aamuista mehulasillista

Bernaysin ajatus oli miettiä, kuinka ihmiseen voidaan vaikuttaa kaikista tehokkaimmin, ja hän hyödynsikin paljon enonsa Sigmund Freudin ajatuksia käytännön työssään.

Ajatus pekoniaamiaisesta syntyi, kun Bernays sai joukon lääkäreitä väittämään runsaan aamiaisen olevan terveyden kulmakivi. 

Ajatus siitä, että appelsiinimehu kuuluisi aamupalapöytään, on Mullenin mukaan 1950-luvulta peräisin oleva, amerikkalaisten sitrushedelmien kasvattajien mainoskikka. 

– Appelsiinimehu on ehkä pahin asia, jota voit juoda ensimmäiseksi aamulla. Se on nestemäistä sokeria, eikä siinä ole kuituja, Mullen kertoo.

– Jos todella kaipaat sitä, osta appelsiini ja syö se, kokki lisää.

Lähde: GQ 

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.