Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Söitkö sinäkin aamupalaksi? Sairaanhoitaja-Nina nimeää suomalaisten helmasynnin – "ei mikään ravitsemuksellinen välttämättömyys"

Painonhallinta-asiantuntijan mukaan suomalaiset voisivat hieman vähentää leivän syöntiä.
Painonhallinta-asiantuntijan mukaan suomalaiset voisivat hieman vähentää leivän syöntiä.Shutterstock
Julkaistu 26.01.2018 10:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

50:50-menetelmän kehittäjä, sairaanhoitaja ja painonhallinnan asiantuntija Nina Sarell tarjoaa tuoreessa kirjassaan täsmäreseptejä painonhallintapulmiin. Sarell nostaa esiin myös yhden ruokavaliotottumuksemme, jota voisi hieman muuttaa terveellisempään suuntaan.

Kuinka monta palaa leipää sinä syöt päivässä? Uskotko väittämään, että ruokavalioon tulisi kuulua päivittäin kuusi palaa leipää? 50:50 -menetelmän äiti, Seinäjoella asustava sairaanhoitaja ja painonhallinnan asiantuntija Nina Sarell kumoaa yleisen uskomuksen. 

Fiftaa itsesi kuntoon

Nina Sarell on tehnyt yli vuosikymmenen ajan terveysjournalismia yhteistyössä Suomen johtavien painonhallinnan ja ravitsemuksen asiantuntijoiden kanssa. 

– Olet ehkä kuullut väitettävän, että laihdutus lihottaa. Se on valitettavasti ihan totta. Siksi laihdutus on lopetettava ja on keksittävä jotakin muuta. Painonhallintavyyhtiä ja ruokavaliomuutosta on lähestyttävä uudesta, tuoreesta kulmasta. Mitä huomaamattomampi muutos, sitä selkeämmin viestität kehollesi, että kyseessä ei ole nälänhätä, Nina Sarell opastaa tuoreessa teoksessaan Fiftaa itsesi kuntoon – 50:50 keittokirja (Minerva Kustannus 2018).

Leipä "ei mikään ravitsemuksellinen välttämättömyys"

Sarell muistuttaa tuoreessa teoksessaan Fiftaa itsesi kuntoon – 50:50 keittokirja (Minerva Kustannus 2018), ettei leipää todellisuudessa tarvitsisi syödä niin paljon kuin monet ovat tottuneet syömään.

– Meillä suomalaisilla on näennäisterveellinen helmasynti: olemme kovia mussuttamaan leipää. Syömme leipää aamiaiseksi, välipalaksi, iltapalaksi ja ruoan kanssa – ja varmuuden vuoksi korvaamme voileivillä ja täytetyillä sämpylöillä vielä aterioitakin, Sarell sanoo.

– Et ole varmaankaan välttynyt kuulemasta väittämää, jonka mukaan kuusi palaa leipää kuuluu päivän. Se on leipäteollisuudesta lähtöisin oleva suositus, ei mikään ravitsemuksellinen välttämättömyys. Itse asiassa monille suomalaisilla olisi varmasti hyväksi, jos he hiukan hillitsisivät leivän syömistä, hän jatkaa.

Sarellin vinkit leivän valintaan: Etsi mahdollisimman kuitupitoinen ruis- tai kauraleipä, ja aina parempi, jos löydät vähäsuolaisen tai kokonaan suolattoman vaihtoehdon. Terveellisen leivän voi leipoa myös itse!

Vaikka ruisleipä onkin usein hyvin kuitupitoista, pitää yllä tasaista verensokeria, tekee kylläiseksi ja tukee painonhallintaa, voi siinä silti piillä omat ongelmansa. Sarellin mukaan useat kaupan leivät ovat voimakassuolaisia, ja kun tähän yhtälöön vielä lisätään suolaiset päälliset, paukkuvat päivän enimmäissuositukset helposti.

– Jos voileipiä vertaa vaikkapa lautasmalliin, huomaa nopeasti, että niissä on myös liian vähän kasviksia ja liikaa vääränlaista rasvaa. Liika voileipien syöminen aterioiden sijaan vinouttaa vuorenvarmasti rasvansaannin liikaa kovien rasvojen puolelle, nostaa päivän suolansaannin tappiin - ja vie tilaa ruokavaliossa terveellisemmiltä, kasvisvoittoisemmilta valinnoilta. 

Lopulta olisikin terveellisempää nauttia täysjyväviljansa esimerkiksi puurona tai aterian täysjyvälisäkkeenä, muistuttaa Sarell. 

Jos syöt leipää, ole tarkkana leipävalinnan kanssa ja valitse päällysteiksi suolaisten juustojen ja leikkeleiden sijaan mieluummin kasviksia. 

Lähde Fiftaa itsesi kuntoon – 50:50 keittokirja (Minerva Kustannus 2018).

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenLääkäri nimeää kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenRavintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä: "En starttaisi aamua noin"Saako leipää syödä, jos haluaa laihtua? Suomalaisasiantuntija varoittaa yleisestä vaalean leivän harhaluulosta: "Vaikutus on päinvastainen"Suomalainen sairaanhoitaja Nina lupaa: Tee yksi helppo muutos ruokavaliossasi, niin johan alkaa laihtuminen
LeipäAamiainenRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 4.9.07:42
    Ruoka

    Selkeä muutos suomalaisten leivänpäällisissä