Terveysjogurtit pelkkää huuhaata? Tutkimus paljastaa totuuden probioottijuomista

jogurtti
Tuoreen tutkimuksen mukaan probioottituotteet eivät tarjoile terveysvaikutuksia. Shutterstock

Probioottiset juomat ja jogurtit, joiden sanotaan olevan hyväksi niin ruoansulatukselle kuin kehon immuunijärjestelmälle, eivät tanskalaistutkimuksen mukaan tarjoile väitettyjä terveysvaikutuksia.

Probioottisten juomien ja jogurttien markkinoilla liikkuu arviolta 20 miljardia puntaa. Tutkijoiden mukaan juomien terveyshyödyistä ei ole olemassa vakuuttavaa tutkimusnäyttöä, kertoo Daily Mail.

Probioottisten juomien sanotaan sisältävän vatsaystävällisiä bakteereja, jotka auttavat pitämään vatsan bakteeritasapainon kunnossa. Juomien on hehkutettu toimivan niin ylipainon, ärtyneen suolen oireyhtymän kuin jopa syövän ehkäisemisessä ja hoidossa.

Tanskalaistutkijoiden laaja katsaus osoittaa, että kuudessa tutkimuksessa seitsemästä juomat ja jogurtit eivät vaikuttaneet vatsan bakteeristoon. Yhden tutkimuksen mukaan bakteeristossa tapahtui pientä muutosta, mutta kyse voi olla tutkimuksen epäluotettavuudesta.

Kööpenhaminan yliopiston tutkijat sanovat katsauksensa osoittavan, ettei probioottituotteiden terveysvaikutuksista terveisiin aikuisiin ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä.

Tanskalaistutkimuksen tulokset tukevat vuonna 2014 Lontoon University Collegessa tehtyä tutkimusta. 

Lähde: Daily Mail


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!