Terveysintoilija lopetti kananmunien syömisen kahdeksi viikoksi – hämmästyttävä lopputulos
Nainen muutti ruokavaliotaan ja luopui muun muassa kananmunista vain kahden viikon ajaksi. Jo tässä ajassa hänen kehonsa toiminnassa tapahtui hämmästyttävä muutos.
Terveysintoilijaksi tunnustautunut Terri Bortz kertoo Prevention -sivustolla lyhyestä, mutta silmiä avanneesta ruokakokeilustaan. Hän kirjoittaa syöneensä aina terveellisesti ja vältelleensä esimerkiksi limuja ja teollisesti prosessoitua ruokaa.
Bortz päätti kuitenkin kokeilla uutta ruokavaliota. Hän halusi selvittää, mitkä ruoat tarkalleen ottaen juuri hänen keholleen sopivat ja mitkä eivät, jotta pääsisi eroon kehoon tulehdustiloja aiheuttavista ruoka-aineista. Yksi tähän testiin kuuluneista ruoista oli kananmuna.
Bortz kertoo kärsineensä aiemmin kovista nivelkivuista polvissaan ja lonkissaan jopa viiden vuoden ajan. Välillä hän ei saanut niiden takia edes nukuttua. 47-vuotias nainen tunsi itsensä raihnaiseksi ja halusi selvittää uusia mahdollisia keinoja olonsa parantamiseen.
Kokeilu avasi silmät
Uusi ruokavaliokuuri oli monivaiheinen. Aluksi hänen piti karsia kaapeistaan kaikki muu, paitsi proteiinipirtelöt, kasvikset ja hedelmät yhteensä kahden viikon ajaksi. Sitten muita ruoka-aineita oli tarkoitus alkaa kokeilemaan uudestaan varovasti ja pikkuhiljaa vaikutusten havaitsemiseksi.
– Kun tiukkaa ruokavaliota oli kaksi viikkoa takana, polviini ei enää sattunut ollenkaan. Kun ruokavaliokokeilu eteni, olin ihmeissäni, kun kivut taas palasivat tiettyjen ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen.
Bortz kertoo pitävänsä paljon esimerkiksi kananmunista ja kuluttaneensa niitä ennen kokeilua usein kolmekin päivässä. Kananmunat olivat kuitenkin yksi ruoka-aineista, joista hänen oli pakko luopua lähes kokonaan ruokavaliokokeilun jälkeen.
– En voinut uskoa asiaa. Heti ensimmäisenä kananmunapäivänä sain päänsärkyä, närästystä ja nivelkipuni palasivat. Lopetin siihen paikkaan munien syömisen ja oireet olivat taas puolessa päivässä tiessään.
Bortz kävi lääkärissä ja syy kananmunien haitallisuudelle selvisi. Hän oli yliherkkä valkuaisen sisältämälle aineelle nimeltä albumiini.
Hän kertoo olleensa aiemmin siinä uskossa, että ruoka-aineherkkyys tai -allergia aiheuttaisi pelkästään ihottuman tai ruuansulatusvaikeuksien kaltaisia ongelmia. Bortzille tuli kokonaan yllätyksenä, että hänen pitkään jatkuneet kipunsa olivat myös klassisia ruoka-aineintoleranssin oireita.
Lähde: Prevention
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti