Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveellisen leivän löytäminen haastavaa – ravitsemusterapeutti: "Vain kourallinen hyviä vaihtoehtoja”

Jyvät ja leivän kiinteä rakenne ovat ravitsemusterapeutin mukaan leivälle hyviä ominaisuuksia.
Jyvät ja leivän kiinteä rakenne ovat ravitsemusterapeutin mukaan leivälle hyviä ominaisuuksia. Shutterstock
Julkaistu 24.02.2018 09:27

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kaupoissa on tarjolla kymmenittäin erilaisia leipiä, mutta kaikki niistä eivät ole yhtä hyviä kuin toiset. Ruotsalainen ravitsemusterapeutti neuvoo, kuinka erotat hyvän leivän huonosta.

Vaikka moni uskoo, että tumma leipä on vaaleaa terveellisempi vaihtoehto, tämä asia ei ravitsemusterapeutti Martin Brunnbergin mukaan ole niin yksiselitteinen kuin voisi luulla. Värin sijaan Brunnberg kehottaa ensimmäiseksi kiinnittämään huomiota leivän rakenteeseen ja valitsemaan kiinteitä, vatsan täyttäviä leipiä.

Tämän lisäksi mies kannustaa etsimään kokojyväisiä vaihtoehtoja. Paketit kannattaa tarkastaa myös ravitsevaan leipään kuulumattomien ainesosien varalta.

– Lopuksi, etsi ainesosaluettelosta sokeria tai siirappia. Jos valitset oikean leivän, voit syödä sitä huoletta kolmesta neljään viipaletta päivässä, Brunneberg toteaa Expressen-lehden haastattelussa.

LUE MYÖS: Tässä ovat Suomen suosituimmat kauraleivät – kaurapitoisuuksissa hurjia eroja

Miehen mukaan hyvän leivän löytäminen voi olla vaikeampi tehtävä kuin voisi luulla.

– Kaupoissa on yleensä tarjolla 30–50 erilaista leipää, mutta vain kourallinen hyviä vaihtoehtoja.

Paistopistetuotteet eivät sen parempia vaihtoehtoja

Brunnberg muistuttaa ihmisiä yleisestä harhasta, johon moni kuluttaja sortuu; kuitupitoisuudesta. Vaikka pakkauksessa mainostettaisiinkin korkeaa kuitupitoisuutta, se ei miehen mukaan kerro vielä mitään siitä, tuleeko kuitu leipään kokonaisista jyvistä vai kokojyväjauhoista. Jälkimmäinen vaihtoehto johtaa verensokerin nopeaan nousuun.

Myös sokeripitoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota ja tarkistaa, tuleeko sokeri leipään hedelmistä vai puhtaasta sokerista. Brunnberg muistuttaa, että sokerillekin voi löytyä pakkauksesta useampi eri nimitys. 

– Siitä voidaan käyttää nimiä dekstroosi, hedelmäsokeri, sakkaroosi tai siirappi, Brunnberg muistuttaa.

leipäOikein valittua leipää voi syödä useammankin palan päivässä.Colourbox.com

Brunnberg muistuttaa samojen asioiden pätevän myös kauppojen paistopisteleipiin, sillä leivät eivät ole kotitekoisia, vaan tulevat myymälöihin joko valmiina pakasteina tai jauhoseoksina. Usein nämä leivät sisältävät myös erilaisia säilöntäaineita kuivumisen estämiseksi.

Miehellä on sanansa sanottavana myös näkkileivästä ja riisikakuista. Riisikakkuja mies kritisoi niiden nopean hajoamisen ja imeytymisen, ja tästä seuraavasta verensokerin nopeasta noususta.

– Näkkileivästä voi varmasti saada kuituja, mutta ne eivät sisällä täysjyvää. Rakenteeltaan ne ovat myös uskomattoman ilmavia ja nostavat verensokeria enemmän kuin mitkään muut saman kuitupitoisuuden omaavat leivät.

Lähde: Expressen 

***

1:05Näin valmistuu suomalaisten suosikkileipä Vaasan Ruispalat

Lisää aiheesta:

Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?Yksi leivän hyöty mennyt monelta ohi: "Harva muistaa tai tietääkään"Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa!Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa, jotka paljastavat oleellisen tiedonTiesitkö tätä leivästä? Terveysvaikutukset tulevat monelle yllätyksenä: "Muodissa ollut hiilihydraattien vähentäminen unohti sen"Saako leipää syödä, jos haluaa laihtua? Suomalaisasiantuntija varoittaa yleisestä vaalean leivän harhaluulosta: "Vaikutus on päinvastainen"
LeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • ti08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?

  • 13.10.17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä