Tässä ovat Suomen suosituimmat kauraleivät – kaurapitoisuuksissa hurjia eroja
Kauraleipä mielletään terveelliseksi vaihtoehdoksi, mutta oletko koskaan tullut tarkistaneeksi, kuinka paljon kauraa suosikkileipäsi todellisuudessa oikein sisältää? Vastaus saattaa yllättää.
Suomalaisten voidaan sanoa elävän paraikaa melkoista kaurabuumia, jonka aiheuttamasta kauraleipien kysynnän kasvusta Makuja.fi uutisoi tammikuun lopulla. Artikkelissa kauraleipään liitettävien ominaisuuksien, kuten maun ja terveellisyyden, todettiin kiinnostavan etenkin lapsiperheitä.
Kauraleipien kaurapitoisuutta ei ole määritelty
Kaurabuumi näkyy myös Suomen suurimpien leipomoalan yritysten, Vaasanin ja Fazerin, myynneissä. Fazerin mukaan vuoden 2017 aikana heidän kauraleipiensä myynti kasvoi vähittäiskaupoissa reilusti yli 10 prosenttia arvossa mitattuna.
Vaasanin antaman tiedon mukaan heidän valikoimana mukaiset kauratuotteet ovat puolestaan kasvaneet 18 prosenttia laskutettujen eurojen mukaan vuoden 2017 lukemista vuoteen 2016 verrattuna. Vaikka kauratuotteet ovat itsessään suosiossa, leipien ravintosisällöistä löytyy huimia eroja.
Kauraleipien osalta ei ole olemassa määritelmää siitä, kuinka paljon kauraa leipien täytyy sisältää, jotta niitä voidaan kutsua kauraleiviksi. Ruisleipien kohdalla puolet leivontaan käytetyssä viljasta tulee olla ruista, jotta ruisleipä nimeä voidaan käyttää.
LUE MYÖS: Proteiinin ja kuidun määrissä hurjia eroja – näin paljon ravintoaineita eri jauhot sisältävät
Tässä ovat Suomen suosituimmat kauraleivät
Selvitimme, mitkä ovat Vaasanin ja Fazerin myydyimmät kauraleivät, ja kuinka paljon leipien sisältämät kauramäärät eroavat toisistaan.
Vaasanin suosituin kauraleipä, Kauratyynyt, sisälsi mukana olleista leivistä vähiten kauraa, 23 prosenttia leivän viljasta. Vaasanin leipien joukosta löytyi myös kaurapitoisin tuote, Vaasan 100 % Kaura.
Fazer:
Fazer Puikula Kaura: Täysjyväkauraa 50 % leivän viljasta, 30 % leivän painosta
Oululaisen Reissumies Kaura: Kauraa 54 % leivän viljasta, 29 % leivän painosta
Vaasan:
Vaasan Kauratyynyt: Kauraa 23 % leivän viljasta, 15 % leivän painosta
Vaasan 100% Kaura: Täysjyväkauraa 100 % leivän viljasta, 63 % leivän painosta
Vaasan Kaurasydän: Kauraa 100 % leivän viljasta, 45 % leivän painosta.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa