Teetkö näin, kun paistat lettuja? Virheet, joihin moni sortuu – ja räiskäleet voi mennä pilalle

shutterstock_394481779
Shutterstock

Täydellisen lettujen tekeminen on haastavaa. Brittilehti Mirror kokosi listan viidestä yleisimmästä virheestä, joita ihmiset tekevät. 

Haluatko tehdä täydellisiä lettuja? Tässä jutussa käydään läpi tavat, joilla voit välttää yleiset virheet letunpaistossa.

Ainesten sekoittaminen väärällä tavalla 

Kuivat ainesosat sekoitettava perusteellisesti kulhossa ennen nestemäisten ainesosien lisäämistä. Nestemäiset ainesosat on myös sekoitettava perusteellisesti ennen kuin ne yhdistetään kuiviin ainesosiin. 

Tämä auttaa vähentämään muun muassa ylisekoittumisen riskiä, josta pääsemmekin sopivasti seuraavaan virheeseen.

Taikinan liika vatkaaminen

Entinen Buzzfeed Tasty -ruokasivuston tuottaja Alix Traeger paljastaa, että kuohkeiden lettujen salaisuus piilee siinä, ettei taikinaa sekoiteta liikaa. 

Ihmiset yleensä sekoittavat taikinaa liikaa, kun he yrittävät poistaa siitä kokkareita. Liika sekoittaminen voi kuitenkin tehdä letuista kovia.

Taikinan kohottamattomuus

Taikinan pitäisi antaa kohota vähintään 20 minuuttia sen jälkeen, kun ainesosat on sekoitettu. Jos lettujen paistolla ei ole kiire, taikinan olisi hyvä antaa kohota jopa 45 minuuttia.

Kohottamisen aikana jauhoissa oleva gluteeni ”rentoutuu” ja tärkkelysjyvät turpoavat. Tällöin letuista tulee todennäköisemmin kuohkeita.

Paistaminen väärässä lämpötilassa

Letut päätyvät palamaan reunoilta ja jäämään keskeltä raaoiksi, jos niitä paistetaan liian kovassa lämpötilassa.

Jos pannu sen sijaan on liian kylmä, lettujen paistaminen kestää ja syömään päästäessä pino on jo ehtinyt jäähtyä.

Muista siis paistinpannun esikuumennus ennen paistopuuhia!

Kääntely heittämällä ilmaan

Monet haluaisivat osata heittää letun hienosti ilmaan paistaessa sitä. Tämä ei kuitenkaan kannata, ainakaan tieteen perustella.

Birminghamin yliopiston fysiikan luennoitsija, tohtori Garry Tungate tutki asiaa useiden muuttujien avulla 50 gramman letulla. Hänen mukaansa parhaat tulokset saavutetaan kääntämällä ranne siten, että pannu liikkuu ylöspäin. Suora nostaminen ”jättää osittaisen tyhjiön letun alle, joka pitää sen pannulla”.

Lettujen liika kääntely voi myös olla virhe. Niiden kääntäminen kerran on hienoa, mutta lukuiset käännökset tuhoavat kuohkeutta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Mirror

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja