Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Teetkö näin, kun paistat lettuja? Virheet, joihin moni sortuu – ja räiskäleet voi mennä pilalle

Shutterstock
Julkaistu 19.02.2021 17:02
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Täydellisen lettujen tekeminen on haastavaa. Brittilehti Mirror kokosi listan viidestä yleisimmästä virheestä, joita ihmiset tekevät. 

Haluatko tehdä täydellisiä lettuja? Tässä jutussa käydään läpi tavat, joilla voit välttää yleiset virheet letunpaistossa.

Ainesten sekoittaminen väärällä tavalla 

Kuivat ainesosat sekoitettava perusteellisesti kulhossa ennen nestemäisten ainesosien lisäämistä. Nestemäiset ainesosat on myös sekoitettava perusteellisesti ennen kuin ne yhdistetään kuiviin ainesosiin. 

Tämä auttaa vähentämään muun muassa ylisekoittumisen riskiä, josta pääsemmekin sopivasti seuraavaan virheeseen.

Taikinan liika vatkaaminen

Entinen Buzzfeed Tasty -ruokasivuston tuottaja Alix Traeger paljastaa, että kuohkeiden lettujen salaisuus piilee siinä, ettei taikinaa sekoiteta liikaa. 

Ihmiset yleensä sekoittavat taikinaa liikaa, kun he yrittävät poistaa siitä kokkareita. Liika sekoittaminen voi kuitenkin tehdä letuista kovia.

Taikinan kohottamattomuus

Taikinan pitäisi antaa kohota vähintään 20 minuuttia sen jälkeen, kun ainesosat on sekoitettu. Jos lettujen paistolla ei ole kiire, taikinan olisi hyvä antaa kohota jopa 45 minuuttia.

Kohottamisen aikana jauhoissa oleva gluteeni ”rentoutuu” ja tärkkelysjyvät turpoavat. Tällöin letuista tulee todennäköisemmin kuohkeita.

Paistaminen väärässä lämpötilassa

Letut päätyvät palamaan reunoilta ja jäämään keskeltä raaoiksi, jos niitä paistetaan liian kovassa lämpötilassa.

Jos pannu sen sijaan on liian kylmä, lettujen paistaminen kestää ja syömään päästäessä pino on jo ehtinyt jäähtyä.

Muista siis paistinpannun esikuumennus ennen paistopuuhia!

Kääntely heittämällä ilmaan

Monet haluaisivat osata heittää letun hienosti ilmaan paistaessa sitä. Tämä ei kuitenkaan kannata, ainakaan tieteen perustella.

Birminghamin yliopiston fysiikan luennoitsija, tohtori Garry Tungate tutki asiaa useiden muuttujien avulla 50 gramman letulla. Hänen mukaansa parhaat tulokset saavutetaan kääntämällä ranne siten, että pannu liikkuu ylöspäin. Suora nostaminen ”jättää osittaisen tyhjiön letun alle, joka pitää sen pannulla”.

Lettujen liika kääntely voi myös olla virhe. Niiden kääntäminen kerran on hienoa, mutta lukuiset käännökset tuhoavat kuohkeutta.

Lue myös: Muuttuuko karkinsyönti pian terveelliseksi? Tulevaisuudessakin herkutellaan, ja tutkija Lauri Reuters uskoo tietävänsä miten

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Mirror

Lisää aiheesta:

Suomalaiset sujauttavat pizzaansa yhden ainesosan, jota ei kannattaisi laittaa: "Tärkeintä on välttää…"Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiinSuomalaiset sujauttavat pizzaansa ainesosan, jota siihen ei kannattaisi laittaa: "Tärkeintä on välttää…"Älä paistakaan heti öljyssä tai voissa – huippukokki neuvoo tekemään sienille asian, jonka luulit olevan "täysin kiellettyä"Kokki paljastaa totuuden yleisistä ruoanlaittouskomuksista: "Opin minuuteissa enemmän kokkauksesta kuin koko elämäni aikana"Ethän lisää korppujauhoja lihapullataikinaan? Tyypillinen moka voi pilata maun ja rakenteen
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • Eilen17:32
    Juusto

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • Eilen08:18
    Juusto

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • to17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • to10:15
    Ravintolat

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa