Tässä on tulevaisuuden peruna – pottu, joka mahdollistaa sen, että uutta perunaa voisi saada keskellä talveakin
MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa pureuduttiin torstaina ilmaperunan saloihin. Mikä ihme on ilmaperuna ja miltä se maistuu? Katso videolta perunakasvattajan haastattelu.
Varhaisperunat kuuluvat olennaisena osana suomalaisten kesään. Pian voi kuitenkin olla mahdollista herkutella tuoreilla uusilla potuilla keskellä talveakin. Viiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiin torstaina tulevaisuuden perunaan, ilmaperunaan. Mistä oikein on kyse?
– Tässä on Aeropodin ja Otaniemen yhteistyöhanke, jossa demonstroidaan sitä, miten tulevaisuudessa voidaan kasvattaa tällaisella aeroponisella tekniikalla kasveja ja ruokaa ihmisille, avaa asiaa Aeropodin toimitusjohtaja Raine Hermans.
MTV kertoi ilmaperunan tuotannosta jo vuonna 2018. Hermansin mukaan yhteen ilmaperunaboksiin mahtuu 52 tainta. Menetelmän etu on, että yksi taimi tuottaa usean sadon.
– Nämähän eivät kuole, kun sato korjataan. Avataan tuo kansi ja poimitaan kuin pensaasta perunoita. Sitten ne alkavat kasvattaa uusia.
Yksi taimi voi tuottaa ruokaperunatuotannossa noin 20 mukulaa. Ilmaperunat saadaan pian suurempaankin tuotantoon, kertoo Hermans.
– Meidän yksi omistaja on Suomen siemenperunakeskus ja he ovat kehittäneet tätä jo 10 vuotta. Meillä on jo rakennuslupa Seinäjoen kaupungilta, niin ensi talven aikana on tarkoitus tehdä kasvihuone ensi kesäksi. Arvioitu vuosituotanto on siellä yli sata tonnia.
Hermansin mukaan tarkoitus on myydä ilmaperunaa ainakin ravintoloille, jotka haluavat uutta perunaa ruokalistoilleen myös keskellä talvella. Silloin saisi joulupöytäänkin silliä ja uutta perunaa.
Miltä ilmaperuna maistuu? Miten sitä oikeastaan kasvatetaan? Katso videolta!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan