Tärkeä muistisääntö: Teethän tämän kananmunille aina heti kotona?
Kananmunat säilyvät pisimpään, kun ne ovat kylmässä ja oikein päin!
Kananmunia voi hyvin käyttää parasta ennen -päiväyksenkin jälkeen, kunhan ne säilyttää oikein.
Tavallisesti kananmunat säilyvät 28 vuorokautta muninnasta, mutta oikein säilytettyinä ne voivat säilyä jopa kuukausia.
Jääkapin lämpötilan ollessa 12–14 astetta, säilyvät munat parhaiten, vinkkaa ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki Muna-keittokirjassaan. Viileän lämpötilan lisäksi kananmunat kannattaa aina säilyttää omassa rasiassaan, joka suojaa munia muilta jääkaapin hajuilta.
Näiden vinkkien jälkeen katse kannattaa kiinnittää munakennon sisäpuolelle: kananmunat tulisi nimittäin säilyttää aina tylppä puoli ylöspäin! Usein kananmunat myydään kennoissaan juuri väärin päin, joten munien kääntäminen kannattaa.
Lämpötilojen vaihtelut heikentävät munien säilyvyyttä. Tästä syystä kananmunat voi säilyttää myös huoneenlämmössä, kunhan lämpötila pysyy tasaisena. Etenkin leivonnassa munia suositellaan käytettäväksi huoneenlämpöisinä, joten munat kannattaa nostaa pöydälle paria tuntia ennen leipomista.
Kananmunia ei kannata sijoittaa jääkaappiin voimakkaiden hajujen vierelle, jotta ne eivät pääse vaikuttamaan kananmunien makuun. Voimakkaat mausteet, kuten sipuli, purjo ja yrtit voivat pilata kananmunien maun. Myös savustettu kala ja liha kannattaa pitää kaukana.
Lähde: Muna: Herkulliset ohjeet kananmunasta (Sanna Mansikkamäki, Readme 2017)
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa