Pitääkö kananmunia oikeasti säilyttää huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

kananmunakenno kananmuna
Minne kananmunat kuuluvat: Huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Shutterstock

Kanamunat huoneenlämpöön vai jääkaappiin? Suomalainen munatuottaja kertoo oikean vastauksen.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin maaliskuussa kanamunien parasta ennen -päivämääristä. Suomalainen Kultamuna-brändistään tunnettu munatuottaja DAVA Foods muistutti, ettei päivämäärää kannata tuijottaa liian tarkkaan. Munat voivat nimittäin säilyä jopa useita viikkoja päiväysen jälkeenkin.

Mutta missä munia tulisi säilyttää, jotta ne pysyvät hyvinä ja tuoreina mahdollisimman pitkään?

Kananmunien säilytys: Huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

Kuten jo aiemmin kerroimme, kananmunien parasta ennen -päiväys määrätään lainsäädännössä. Se on aina 28 vuorokautta muninnasta. Munat säilyvät kuitenkin huomattavasti pidempään, jos niissä ei ole säröjä ja ne säilytetään asianmukaisesti.

Moni ei tiedä, että kananmunan pinnalla on silmälle näkymätön kutikula-kerros. Se suojaa munaa erityisen tehokkaasti. Tämän takia munia ei pestä Suomessa, vaikka jossain päin maailmaa näin tehdäänkin. Samasta syystä munia ei Suomessa myydä kylmähyllystä kuten monessa muussa maassa.

Kananmunia suositellaan säilytettävän viileässä ja ideaali lämpötila niille on DAVA Foodsin mukaan 10–14 astetta. Kotitalouksissa säilytettäessä kananmunia voidaan pitää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Tärkeintä on, että lämpötila ei pääse vaihtelemaan paljon. Esimerkiksi jääkaapin ovi ei ole paras mahdollinen paikka, koska siinä lämpötila vaihtelee liikaa.

Ikääntyessään kananmunan koostumus hiukan muuttuu. Kuoren läpi haihtuu ajan myötä nestettä, joten vanhempi kananmuna on hiukan ”kuivempi” ja kevyempi. Tämä ei kuitenkaan estä sen käyttöä. Jääkaapissa säilytettäessä nestettä haihtuu hiukan hitaammin.

– Jos kananmuna on oikeasti pilaantunut, se haisee erittäin pahalle, eikä tästä voi erehtyä, DAVA Foodsilta muistutetaan. 

***

Videolla: Muistatko vielä kanamunakastikkeen? Näin se tehdään!

0:51

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja