Kananmunat säilyvät jopa kuukausia – kunhan et tee tätä yleistä virhettä
![Copyright: Shutterstock. Kananmuna kananmunat munat jääkaappi](https://im.mtvuutiset.fi/image/6360448/landscape16_9/1600/900/af26c0d3d845c39433f7c7a04d098f60/Eb/kananmuna-kananmunat-munat-jaakaappi.jpg)
Kananmunat säilyvät tuoreina pitkään, kunhan muistaa kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään seikkaan.
Kananmunien säilyvyys on asia, joka aiheuttaa aika ajoin hämmennystä. Pitääkö kananmunat säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä? Pitääkö kananmunat heittää pois heti parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua?
EU:n alueella kananmunien säilyvyysajaksi lasketaan 28 päivää muninnasta, mutta ehjä ja oikein säilytetty muna säilyy paljon pidempäänkin – jopa kuukausia! Parhaiten kananmuna säilyy 12–14 asteessa, mutta asteita tärkeämpi asia on, että kananmunia suojeltaisiin lämpötilanvaihteluilta.
Paras paikka kananmunille ei siis suinkaan ole jääkaapin ovessa olevassa kananmunalokerossa, sillä jääkaapin oven avaaminen ja siitä seuraavat lämpötilanvaihtelut heikentävät munien säilyvyyttä. Lokeron sijaan kananmunat kannattaa säilyttää omassa pakkauksessaan tasaisessa lämpötilassa.
Munien säilyttäminen omassa pakkauksessa estää lisäksi vieraiden hajujen ja makujen siirtymistä kananmuniin. Et taatusti halua, että aamupalamunasi maistuu meetvurstille.
Vesitesti paljastaa munan tuoreuden
Jos ennen keittämistä alat epäillä, onko kananmunasi syöntikunnossa vai ei, voit tehdä sille helpon vesitestin upottamalla kypsentämättömän kananmunan vesilasiin.
LUE MYÖS: Näin keität täydelliset kananmunat joka kerta: Ei kannatakaan valmistaa kiehuvassa vedessä
Kananmunan sisään kehittyy ajan myötä ilmaa, joten jos vesilasiin upotettu kananmuna kelluu, se voi olla pilalla. Jos kananmuna puolestaan uppoaa lasin pohjalle, voit olla varma siitä, että muna on tuore.
Myös keitetyt kananmunat säilyvät yllättävän pitkään, jopa viikon, joten kananmunia voi myös keittää kerralla isompiakin määriä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka