Kikka, jolla kananmunat säilyvät jopa kuukausia – vaikka säilyttäisit niitä huoneenlämmössä

kananmuna
Kananmunien säilytyspaikalla ja -asennolla on vaikutusta munien säilyvyyteen. ullstein bild - imageBROKER/FHR/ All Over Press

Toiset säilyttävät kananmunia jääkaapissa, toiset puolestaan pitävät nämä elintarvikkeet huoneenlämmössä. Kuitenkin riippumatta siitä kumpaan ryhmään kuulut, tämä kananmunien säilyvyyttä pidentävä temppu kannattaa painaa mieliin.

Kun ostat kananmunia kotiin, käännä munat ylösalaisin, eli terävä pää alaspäin. Tämä yksinkertainen kikka voi jopa kaksinkertaistaa munien säilyvyysajan, kertoo Expressen-lehti

Helpolla kikalla selvität, onko munasi raaka vai kypsä. Artikkeli jatkuu videon alla.

0:25

Tällä menetelmällä munat voivat pysyä tuoreina jopa useamman kuukauden, mutta miksi näin on?

Koko EU:n alueella munien säilyvyysajaksi lasketaan 28 päivää muninnasta, mutta ehjä ja oikein säilytetty muna säilyy pidempäänkin.

Kananmunan tylpässä sijaitsee ilmakupla, joka pyrkii nousemaan ylöspäin. Jos kananmunia säilyttää tylppä pää alaspäin, ilmakupla lähtee liikkeelle ja kananmunan säilyvyys heikentyy.

Kananmunia kannattaa säilyttää tässä asennossa myös tylpän pään kuorikalvojen välissä olevan ilmatilan vuoksi. Kun kananmunaa säilytetään iltatila ylöspäin, kananmunaa mikrobeilta suojaavat kuorikalvot eivät pääse irtoamaan munan kuoresta.

Älä laita munia jääkaapin oveen

Asennon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, missä munia oikein säilyttää.

Koska kananmunien huokoinen kuori imee itseensä herkästi hajuja, makuja ja pahimmassa tapauksessa jopa bakteereita, ne kannattaa säilyttää jääkaapin kananmunalokeron sijaan omassa pakkauksessaan.

Kananmunia ei kannata säilyttää jääkaapin munatelineessä myöskään siksi, että ovessa ne altistuvat lämpötilan vaihtelulle ja näin ollen pilaantuvat nopeammin.

Jos sinulla on kevyeksi keitettyjä munia, ne tulee aina säilyttää jääkaapissa, jossa ne säilyvät noin viikon verran.

Lähteet: Expressen, Siipi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja