Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä satokauden kasvista kannattaa hyödyntää – huikeat terveysvaikutukset!

Suomalaiset syövät punajuurta keskimäärin alle kilon vuodessa. Kuvituskuva.
Suomalaiset syövät punajuurta keskimäärin alle kilon vuodessa. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 22.11.2017 17:32

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Punajuuren kaunis väri piristää mieltä ja sen sisältämät ravintoaineet hellivät kehoa.

Jo punajuuren ulkonäön takaa löytyy lupaava ominaisuus. Violetti kasvis saa nimittäin värinsä antosyaanista, vesiliukoisesta flavonoidista, jolla arvellaan olevan esimerkiksi syöpää ennaltaehkäisevä vaikutus. Punaisen väriaineen uskotaan lisäksi kohentavan mielialaa, kuten myös punajuuren sisältämän tryptofaanin.

Terveysvaikutukset menevät kuitenkin pintaa syvemmälle. Punajuuri on hyvä betaiini-antioksidantin lähde. Betaiinin arvellaan vähentävän elimistön matala-asteista tulehdusta, puhdistavan maksaa, alentavan verenpainetta ja edistävän sydämen terveyttä. Punajuuri on hyväksi sydämelle myös runsaasti sisältämiensä kaliumin, magnesiumin ja raudan vuoksi.

Kuitu- ja folaattipitoinen punajuuri on oiva ruoansulatuksen tehostaja ja kehon puhdistaja. Monipuolisen vitamiini- ja kivennäisainekattauksensa ansiosta punajuuri on myös tehokas apu anemiaa ja ikääntymistä vastaan. Violetin juureksen sisältämä sinkki puolestaan pitää ihon, hiukset ja kynnet kauniina.

Punajuurella on todettu lisäksi olevan erityisen suotuisia vaikutuksia urheilijoille. Punajuuren sisältämä nitraatti lisää veren virtausta lihaksiin ja aivoihin. Tämä parantaa kestävyysurheilijan kestävyyttä ja nopeutta.

Nitraattia ei tulisi kuitenkaan saada ravinnostaan liikaa, eikä nitraattia runsaasti keränneitä kasviksia tulisi syöttää alle yksivuotiaille. Nitraatit nimittäin muuttuvat elimistössä veren hapenottokykyä heikentäviksi nitriiteiksi. Tämän vuoksi punajuurta ei tulisi syödä raakana, vaan kunnolla kypsennettynä.

Kokeile punajuurta raasteen sijaan vaikka paahdettuna, keitettynä tai leivonnassa.

Lähde: Healthy Life Box, Fineli, Evira

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ruoat, jotka parantavat vastustuskykyäsi – näitä kannattaa syödä!Lisää ostoskoriisi edullinen ja vähäkalorinen terveyspommi – juuri nyt parhaimmillaan!Vähäkalorinen herkku, joka ehkäisee sairauksia – kannattaa napata ostoskoriinTämän takia sinunkin kannattaa syödä kananmuniaEhkäisee flunssaa tehokkaasti – miksi tämä terveysherkku on unohdettu?Tässäkö uusi superruoka? Enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa
PunajuuretsatokausiVihanneksetTerveysMakuja