Tästä ruokaan liittyvästä tavasta suurin osa suomalaisista kokee ärsytystä – tuttua myös sinulle?

1:02 Tältä näyttää suomalainen ruokahävikki
Videolta löydät vinkkejä ruokahävikin vä'hentämiseen.

Leipä on yksi useimmin pois heitetyistä ruoista suomalaistalouksissa. Fazerin teettämän Suuren Leipätutkimuksen mukaan tämä on myös asia, josta suuri osa suomalaista kokee ärsytystä.

Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin vuosittain noin 24 kiloa, ja leipä onkin yksi useimmin pois heitetyistä ruoista. Vaikka leipää heitetään roskiin vuosittain useita kiloja, tämä on asia, johon moni toivoo muutosta. 

Fazerin teettämässä Suuresta Leipätutkimuksessa selvisi, että yli 80 prosenttia suomalaisista kokee ärsytystä leivän roskiin heittämisestä, ja jopa 95 prosenttia vastanneista on kiinnostunut vähentämään hävikkiä.

Maku ja tuoreus tärkeimmät kriteerit

Suuren Leipätutkimuksen mukaan jopa yhdeksän kymmenestä suomalaista kokee, että tuore leipä on todellinen nautinto, ja iso osa (76 %) suomalaisista kertoo syövänsä leipää päivittäin. 

Vaikka leipää syödään paljon, suomalaisille ei ole kuitenkaan täysin yhdentekevää, millaista leipää suuhun oikein päätyy. Hyvä maku (86 %) ja tuoreus (72 %) ovat suomalaiselle kuluttajalle vuodesta toiseen tärkeimmät kriteerit leipää ostaessa. Noin 80 prosentille on tärkeää, että vilja on suomalaista ja leipä on leivottu lähellä.

Vaikka muovi on ollut tapetilla laajasti, muovinen leipäpussi ei juurikaan vaikuta leivän ostamiseen negatiivisesti. Vain joka viides (25 %) arvioi välttävänsä muovipussiin pakatun leivän ostamista ympäristösyistä.

Suuren Leipätutkimuksen toteutti Red Note Oy online-haastatteluina. Tutkimukseen vastasi 805 vastaajaa. Suomea edustava lähtönäyte. Haastattelut toteutettiin tammi-helmikuussa 2019. Toteutettu tutkimus on jatkoa vuosina 2013, 2015 ja 2017 toteutetuille leipätutkimuksille.

Lähde: Fazer

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja