Tässä on Suomen suosituin leipä: "Kaikissa käyttäjäryhmissä valinta numero yksi"

Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…" 1:42 Onko ruisleipä terveellistä? – "Jos yksi asia pitäisi valita, mitä katsoisin ruisleipäpaketista…"
KATSO MYÖS VIDEO: Onko ruisleipä terveellistä ja mikä tieto leipäpaketin kyljestä kannattaa ehdottomasti aina tarkistaa? Asiantuntija vastaa.

Keskiviikkona 28.2. vietetään jälleen kansallista ruisleipäpäivää. Tuoreen kyselytutkimustiedon perusteella ruisleipä on edelleen suomalaisten ehdoton suosikki.

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla ruisleivän terveysvaikutuksista. Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja ja elintarviketieteen maisteri Kaisa Mensonen kertoi haastattelussamme, mikä tieto ruisleipäpaketin kyljestä kannattaa aina tarkistaa. 

Sekä Leipätiedotus ry että leipomoyritys Fazer selvittivät vastikään kyselytutkimusten avulla, millaiset leivät ovat nyt suomalaisten suosiossa.

Ruisleipä ehdoton suosikki

Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksesta kävi ilmi, että suosituin leipäviljamme on edelleen ruis. Ruisleipää mieluisimpana leipävaihtoehtona pitää 58 prosenttia kyselyyn vastanneista ja kauraa 29 prosenttia. 

– Vaikka kaura on vuosien saatossa nostanut suosiotaan, on ilahduttava huomata, että perinteistä ruisleipää arvostetaan yhä, Leipätiedotuksen Kaisa Mensonen toteaa tiedotteessa. 

Rukiista leipää suosivat etenkin miehet, joista 64 prosenttia valitsee mieluiten leiväkseen rukiisen vaihtoehdon. Naisista ruisleivän syö mieluiten 52 prosenttia vastaajista. Kauraleipä on myös naisten keskuudessa suosittua. 

Peräti 98 prosenttia suomalaisista kertoo syövänsä leipää vähintään kerran viikossa. Leipätiedotuksen mukaan joka päivä leipää syöviä eli leivän "heavy usereita" on 72 prosenttia. 

– Kaikissa leivän käyttäjäryhmissä ruis on leipäviljoista valinta numero yksi, Leipätiedotuksesta kerrotaan. 

Leipätiedotus ry:n ja Iro Researchin kuluttajatutkimukseen vastasi 1000 suomalaista.

Fazer: Ruisleivän kulutus hienoisessa nousussa

Myös Fazer Leipomot Suomi selvitti tuoreessa kyselyssään suomalaisten leipämieltymyksiä. Tulosten perusteella ruisleivän kulutus on Suomessa hienoisessa nousussa. 

Fazerin teettämän kyselytutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta syö ruisleipää vähintään viikoittain. Kolmanneksella ruisleipä kuuluu päivittäiseen ruokavalioon. Syitä ruisleivän syömiselle ovat sen hyvä maku, terveellisyys sekä kuitupitoisuus. 

Joka neljäs kyselyyn vastanneista arvioi syövänsä ruisleipää hieman enemmän tai jopa selvästi enemmän kuin vuosi sitten.

Joka toinen Fazerin kyselytutkimukseen vastanneista kertoi, että ruisleipä tuo mieleen muistoja. Suuri osa muistoista liittyy lapsuuteen ja kotoisiin, lämminhenkisiin hetkiin.

Fazerin ja Norstatin kyselytutkimukseen vastasi 1020 suomalaista tammikuussa 2024.

Ruisleivät syynissä: Asiantuntija käy läpi eri ruisleipien terveellisyyttä ravintosisällön perusteella

Ruisleivät syynissä: Asiantuntija kertoo, mistä tunnistaa hyvän ruisleivän 14:38
Katso asiantuntija Kaisa Mensosen koko haastattelu ja ruisleipävertailu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.