Tarja ja Hannu rakensivat lapsenlapsille piparkakkutalon, joka saa leuat loksahtamaan – kasaamiseen kului päiviä: "Sai tytöiltä riemukkaan vastaanoton"

0:45 Tarja ja Hannu rakensivat lapsenlapsille piparkakkutalon, joka saa leuat loksahtamaan – kasaamiseen kului päiviä: "Sai tytöiltä riemukkaan vastaanoton"

Tarjan ja Hannun luoma häkellyttävän hieno piparkakkutalo hakee vertaistaan. Keijujen talvilinna ilahduttaa tänä vuonna 4- ja 6-vuotiaita lastenlapsia.

Videolla: Katso, miten Tarjan ja Hannun keijujen talvilinna rakentui!

Tamperelaispariskunta Tarja Porkkalalla ja Hannu Viitasella on ollut jo vuosien ajan yhteinen harrastus: piparitalon rakentaminen joulun alla Tarjan lapsenlapsille. Kun Tarja jakoi Facebookin suosittuun jouluryhmään kuvan tämä vuoden luomuksesta, monen leuka loksahti auki ihastuksesta. 

Tarja itse vastasi piparien leivonnasta, mutta haluaa antaa kunnian ja kiitokset avomiehelleen Hannulle, jonka rakentelu- ja koristelutaidot mahdollistivat huikean lopputuloksen.  Hannu kertoo MTV:lle, että piparitalon koristeluun meni yhteensä noin 20 tuntia useammalle eri illalle jaettuna. 

–  Uusin aikaansaannos on Tarjan 6- ja 4-vuotiaille lapsenlapsille tehty Keijujen talvilinna, joka on oikeastaan pieni kylä monessa kerroksessa. Tarja sai tähän idean tyttöjen kesäisistä keijukaisleikeistä kotimme pihamaalla. Mummilan kotikeittiöstä valmistui siis tänäkin vuonna tytöille piparkakkuyllätys, Hannu kertoo.

Vaatii tarkan suunnittelutyön ja valtavasti aineksia

Niin hauskaa homma kuin piparkakkutalojen teko onkin, se vaatii Hannun mukaan myös tarkkaa suunnitelmallisuutta. Hannu piirtää rakennuksesta aina ensin luonnoksia ja tekee sitten Tarjan kommenteilla muokattuna aaltopahvista 1:1-kokoisen rakennemallin.

– Pahvimallien mukaan leikataan osat piparkakkutaikinasta ja Tarja paistaa ne juuri sopivan kypsyyteen, ei liian koviksi, etteivät osat murru käsitellessä. Useimpia osia täytyy nimittäin hiomalla suoristaa, sinkata, kaventaa tai ohentaa, jotta palat istuvat hyvin keskenään. 20 vuotta vanha kapea raastinrauta on tähän täydellinen työkalu!

Sitten alkaa kuorrutus- ja kokoamistyö. Kuorrutus tehdään monessa vaiheessa ja monen päivän aikana, koska pikeerin pitää välillä kuivua, jotta päällekkäiset pursotukset ja kiinnitystyö on mahdollista.

– Tässä linnassa on noin 50 erilaista osaa. Koko linna on noin puoli metriä korkea. Piparkakkutaikinaa kului puolitoista kiloa, kuorrutuksen eli pikeerin tekoon tomusokeria kolme pakettia ja tusinan kananmunan valkuaiset. Lisäksi tarvittiin kaulittavaa sokerimassaa, erilaisia pastavärejä sekä kiinnitykseen sulatettua sokeria ja elintarvikeliimaa, Hannu listaa.

"Sai tytöiltä riemukkaan vastaanoton"

Keijujen talvilinnan runkona on kolme eri kokoista kakkuharjoittelupohjaa, jotka on päällystetty kaulitulla sokerimassalla. Tähän rakenteeseen päädyttiin, koska teoksen täytyi kestää myös kahdeksan kilometrin automatka mummilasta tyttöjen kotiin. Linnan rakennukset ja muut piparkakusta tehdyt osat on kiinnitetty alustaan ja toisiinsa sulatetulla sokerilla tai elintarvikeliimalla, vähän rakenteesta riippuen. Lopullinen koristelu, esimerkiksi lumikinokset ja jääpuikot, tehdään viimeisenä, sitten kun teos on jo koottu valmiiksi.

– Linna on jo toimitettu ehjänä perille ja se sai jännittyneen odotuksen jälkeen tytöiltä riemukkaan vastaanoton!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja