Tämän yrtin myynti moninkertaistuu pääsiäisenä – ostatko sinäkin?

Yrtti-inkivääriglaseerattua kuhaa 6:41 Yrtti-inkivääriglaseerattua kuhaa
Yrtit sopivat moneen ruokaan. Poimi videolta herkullisen yrttikuhan resepti.

Pääsiäisenä suomalaisten perinteiset suosikkiyrtit, tilli ja persilja, saavat väistyä rosmariinin, timjamin, mintun ja basilikan tieltä.

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia yrteistä, ja niitä sekä syödään että kasvatetaan ahkerasti. Kaikkein suosituimmat yrtit ovat tilli, persilja ja basilika, K-ryhmän tilastot kertovat.

Tärkeimpiä yrttisesonkeja ovat juhlapyhät ja etenkin pääsiäinen. Pääsiäisenä erityisesti rosmariinin, timjamin, mintun ja basilikan kysyntä kasvaa.

– Pääsiäisenä suomalaisten ostoskoreihin päätyy eri yrttejä kuin muina aikoina vuodesta, esimerkiksi rosmariinin myynti jopa kaksin- tai kolminkertaistuu. On poikkeuksellista, että neljän eri yrtin kysyntä kasvaa yhtenä sesonkina merkittävästi: esimerkiksi jouluna ja juhannuksena korostuu eniten vain tilli, K-ryhmän vihannesten osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen kertoo.

Kestosuosikkiyrtit tilli, persilja ja basilika ovat pitäneet sijoituksensa vuosia, mutta viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet erityisesti korianteri ja rosmariini. Niiden myynninkehitys oli 11–12 prosenttia vuonna 2018.

– Suosiotaan kasvattavien yrttien joukossa on selvästi näkyvissä kasvava mieltymys aasialaisiin makuihin. Aasia-trendin myötä thaibasilikan myynti on kasvanut voimakkaasti korianterin lisäksi. Erilaiset mintut ovat suosittuja etenkin kesäsesongin juomissa, Eronen kertoo

Yrttien suosiossa alueellisia eroja

K-ryhmän myyntidatan mukaan suomalaisten yrttisuosikit vaihtelevat pääsiäisenä. Rosmariini korostuu ruokakauppojen ostoskoreissa Etelä-Savossa, Kanta-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa. Timjami päätyy ostoskoreihin todennäköisimmin lännempänä: Satakunnassa ja Keski-Pohjanmaalla.

Minttu on pääsiäisen suosikki Päijät-Hämeessä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Uudellamaalla valitaan ostoskoreihin basilikaa ja varsinaissuomalaiset luottavat aasialaisiin makuihin myös pääsiäisenä, jolloin ostoskoreissa korostuu voimakkaimmin thaibasilika.

Sen sijaan Lapissa, Kainuussa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla yrttejä ostetaan muuta maata vähemmän vuodenajasta riippumatta, näillä alueilla myydään eniten tilliä.

Lähde: K-ryhmä

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!