Tämän takia ruokia ei kannata laittaa muovirasioissa jääkaappiin

Ruoka säilytys säilöntä muovirasia eväät
Ruokien säilöntä kiinnostaa nyt suomalaisia. Muovirasiat eivät kuitenkaan ole välttämättä aina paras vaihtoehto säilöntään. Shutterstock

Kasvaneet elinkustannukset ovat saaneet suomalaiset kiinnittämään yhä enemmän huomiota ruoan säilyttämiseen ja säilöntään. 

Ruokakuluissa pyritään nyt säästämään välttämällä ylimääräistä ruokahävikkiä ja säilömällä ruokaa oikein.

Prisman myyntidatan perusteella muun muassa erilaisten säilytysrasioiden suosio on kasvanut. Alkuvuoden aikana erityisen suosittuja ovat olleet ruoansäilöntään soveltuvat tiiviöt, joiden myynti kasvoi yli 35 prosenttia.  

Prisman kodin myyntipäällikkö Matti Viitasen mukaan ihmisistä on tullut entistä tarkempia ruokahävikin kanssa, koska rahaa on käytettävissä vähemmän.

– Se näkyy meillä muun muassa siten, että yhä useampi asiakkaistamme on kiinnostunut ruoan oikeaoppisesta säilyttämisestä. Moni haluaa saada niin sanotusti kaiken ruoan hyödynnettyä ja pidennettyä ruoan käyttöaikaa, Viitanen kertoo S-ryhmän tiedotteessa.

Muista tämä, kun säilöt ruokaa jääkaappiin

Prisman myyntipäällikkö Matti Viitanen antaa vinkkejä siihen, miten ruoat saa säilymään pidempään jääkaapissa. Ensinnäkin hän muistuttaa eri ruokien eri säilytyspaikoista jääkaapissa.

–  Moderneissa jääkaapeissa on usein eri lämpötilat vihanneksien ja lihan säilytykseen.

Eri ruokalajit kannattaa pakata omiin säilytysastioihinsa, jotta niiden maut eivät sekoitu. Muista, että ruoka tulee jäähdyttää kunnolla ennen kuin sen laittaa jääkaappiin. Tätät ovat toitottaneet useat muutkin ruoka-alan asiantuntijat.

– Ruokaa ei saa laittaa jääkaappiin kuumana, koska se lämmittää sitten koko jääkaapin ja voi vaikuttaa muihin siellä oleviin ruokiin. Kannattaa jakaa ruoka useampaan pienempään rasiaan, jotta se jäähtyy nopeammin, Ruotsin Ruokaviraston mikrobiologi Åsa Rosengren muistutti alkuvuodesta Aftonbladetille.

Katso myös: Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat? Juttu jatkuu videon alla.

Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat? 0:31
Muovituotteita merkitään erilaisilla symboleilla. 

Muovirasioiden miinuspuolet

Moni pakkaa ruoat muovirasioihin, mutta se ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Lasista tehty säilytysastia nimittäin tarjoaa muovisia paremman näkyvyyden siihen, missä kunnossa ruoka on. 

– Muovissa ruoka helpommin "piiloutuu" jääkaappiin, Viitanen muistuttaa.

Lisäksi on syytä muistaa, että aivan kaikki muovirasiat eivät olet tarkoitettu ruoan säilyttämiseen. Astioita, joissa ruoka ostetaan kaupasta ei suositella uudelleenkäytettäviksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi jäätelöpurkkeja tai take away -astioita. 

Myöskään kuluneita vanhoja muoviastioita ei suositella ruoan säilytykseen vaan ne kannattaa kierrättää ajoissa. Esimerkiksi naarmuutuneet muovirasiat voivat kerätä itseensä bakteereita. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat